IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На 3 млрд. лв. изчислиха щетите от икономическата престъпност

Щетите биват нанасяни по две основни линии – на ДДС измамите и на сивата икономика

16:09 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
На 3 млрд. лв. изчислиха щетите от икономическата престъпност

Близо 3 млрд. лева са щетите, които нанася икономическата престъпност на страната. Това заяви първият директор на Финансовото разузнаване у нас Николай Иванов, цитиран от Dnes.bg.

"Щетите биват нанасяни по две основни линии – на ДДС измамите и на сивата икономика", допълни той.

Иванов се позова на данни на Центъра за изследване на демокрацията, че между 25 и 35% от икономиката ни се намира в сивия сектор. "Тя прави оборот от 6 милиарда евро или 12 млрд. лева", заяви Иванов.

Ако бъдат обложени с ДДС 20% и преки данъци, като например корпоративен данък 10%, от тези милиарди държавата следва да получава почти 3 милиарда лева.

Измамите с ДДС се получават чрез фиктивно раздуване на оборотите посредством закупуване на стока без стойност и препродаването й на фирми фантоми на завишени цени.

Държавата е принудена годишно да възстанови 2– 3 милиарда лева на измамници.

"Най-рисков сектор за такъв тип машинации е търговията със зърно", уточни Иванов.

Той уточни, че данните са приблизителни, но се съгласи с информацията по медиите, че страната ни е възможно да е на трето място в Европа по укриване на данъци.

Според него е необходим нов закон за мерките срещу изпирането на пари, съчетан с възстановяване на функциите на финансовото разузнаване отпреди 7 години, когато то е работило по американски модел.

"Финансовото ни разузнаване е загубило и международен престиж, тъй като не е подписало меморандуми за сътрудничество с британското и американското финансово разузнаване", отчете Иванов.

Удар по престижа на страната ни било и откриването на документ на ОЛАФ в куфарчето на покойния Иван Тодоров – Доктора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още