IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ: Централната банка е стабилна*

Оставката на Искров влиза в сила от 10 октомври. Ако той бъде преизбран, то от тази дата би започнал и неговият втори мандат

13:07 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ: Централната банка е стабилна*

Хората трябва да са спокойни за стабилността в работата на централната банка. Това заявиха оттам по повод днешните събития около Иван Искров – подадената от него оставка като управител на БНБ, приемането на оставката и решението на ГЕРБ да предложи Искров да бъде избран отново.

В управлението на централната банка няма вакуум, казаха от БНБ. Оставката на Искров влиза в сила от 10 октомври. Ако той бъде преизбран, то от тази дата би започнал и неговият втори мандат.

Мотивите на Иван Искров за подаване на оставка са, че така той дава възможност на 41-ото Народно събрание да избере управител на БНБ, коментират от БНБ. Формалният повод за подаване на оставката е процедурата по отмяна на избора на Николай Неновски като подуправител на БНБ, тъй като Искров е избран със същата процедура, както и Неновски.

Въпреки това според Парламентарната комисия по бюджет и финанси за преизбирането на Искров е имало основания, а за избора на Неновски – не.

Мотивите на ГЕРБ за предлагане преизбирането на Искров са свързани с необходимостта от „запазване на финансовата и макроикономическата стабилност на страната, е необходима приемственост в работата на БНБ и в управлението и мениджмънта на БНБ в условия на криза“. Освен това се посочва, че Иван Искров е доказан професионалист. 

Повече яснота за това кой ще управлява централната банка след 10 октомври вероятно ще има следващата седмица. 

*Допълнено към 14 часа
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още