IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 август

07:42 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 август

Георги Гергов купува “Радисън”
в. Стандарт

Георги Гергов води преговори за купуването на столичния хотел "Радисън. Това призна пловдивският бизнесмен пред "Стандарт". Той вече е платил депозит от 330 000 евро, за да участва в сделката за емблематичния хотел на жълтите павета в София. "Последната цена, която чух, беше в размер на 80 млн. евро", каза Гергов. За да осигури финансиране за сделката, той е готов дори да се раздели с комплекса си "Слънчев ден" в курорта Св. св. Константин и Елена.

Във вторник в сайта Bulgaria News се появи информация, че бизнесменът спешно отпътувал за Люксембург, за да се раздели със собствеността си. "За продажбата на "Слънчев ден" се изписаха много глупости. Аз съм бизнесмен и при мен всичко се продава и се купува", отсече туристическият бос. Той отрече и твърденията, че "Слънчев ден" има дялово участие в панаира. "Смешно е да се пише, че туристическият комплекс струва 9 милиона. Как може банката да ми даде кредит от 60 милиона, а цената на "Слънчев ден" да е толкова ниска", коментира още Гергов. Той уточни, че за комплекса край Варна има няколко кандидат-купувачи. Те обаче предлагали много ниска цена. Гергов отказа да уточни каква сума ще е достатъчна, за да се раздели с крайморския имот.

Край на плащането в брой за имотни сделки
в. Дневник

Уникална публична институция ще управлява и контролира сумите от всички продажби на недвижими имоти, за да излязат напълно на светло тези сделки и да се спре прането на пари в сектора. Тя ще се нарича Депозитна и консигнационна каса и за създаването й чрез специален закон са се договорили Министерството на правосъдието и Нотариалната камара. През нея ще минават парите от всички сделки, изповядвани от нотариусите, както и от продажбите на съдебните изпълнители и синдиците. Тепърва ще се уточни дали ще бъдат обхванати и сделките с автомобили.

Депозитната каса ще е държавно учреждение, а не банка, каза шефът на Нотариалната камара Димитър Танев и обясни, че такава каса действа във Франция и моделът е възприет оттам. В схемата продавачът получава малко по-бавно парите си, но за сметка на това всички коректни страни по сделката плюс централните и местните власти получават прозрачност и сигурност. Танев описа процедурата така: парите по сделките се превеждат в касата от купувача и престояват там за две-три седмици, преди да бъдат преведени на продавача. През това време се проверява произходът им и се удържат всички вземания на държавата и общините. Според него така ще спре сключването на симулативни сделки, а плащането в брой ще е невъзможно, тъй като парите ще трябва да се вкарват в касата по банков път.

Кабинетът планира да замрази пенсиите и социалните плащания
в. Сега

Новото правителство планира да замрази основните социални плащания до края на мандата си. Това е записано в проект за фискалната рамка до 2013 г., с който "Сега" разполага. Според него пенсиите няма да се увеличават догодина, минималната заплата остава 240 лв. за 4 години. Промени в данъчните ставки не се предвиждат, а осигуровките ще бъдат свалени с 2 до 5%. Документът трябваше да бъде обсъден на заседанието на МС вчера, но бе отложен за идната седмица.

Най-ниските пенсии, всички плащания за бременност, раждане и гледане на дете и детските надбавки ще останат на сегашните си равнища идните 4 години. За пръв път от стабилизирането на пенсионната система след Виденовата криза пенсиите ще останат без увеличение, макар и само за 2010 г. От 2011 г. пак ще се прилага швейцарското правило за осъвременяване, което се основава на инфлацията и осигурителния доход за предходната година. Но таванът на пенсиите няма да помръдне от 700 лв. до 2013 г.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" в оставка заради съмнения за нередности
в. Новинар

Шефът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов обяви, че ще подаде оставка заради обвиненията на енергийния министър Трайчо Трайков, че централата е сключвала неизгодни договори за продажба на ток. След заседание на икономическата комисия Трайков заяви, че дружеството е продавало ток на свободния пазар, чиито цени не се определят от държавния регулатор, а се калкулират според търсенето и предлагането, като това е ощетило държавата.

Генов коментира, че за първите шест месеца печалбата на централата е 54 млн. лв., въпреки че е работила 2 месеца на ограничени мощности заради годишния ремонт на 5-и и 6-и блок. Шефът на държавната компания в момента е в отпуск.

“Вива” готова да брои €20 млн. за БТК
в. Стандарт

"Вива Венчърс" е предложила да плати на държавата 20 млн. евро за препродажбата на БТК. Претенцията на България обаче е за 80 млн. евро и ще бъде предявена пред Арбитражния съд в Париж. Това каза за "Стандарт" Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол. Писмото от "Вива" пристигнало в АСК през миналата година на хвърчащ лист. По договор те са длъжни да ни предоставят информация за сделката, а ние да пресметнем колко ни дължат, обясни Статков. Контрактът за приватизация на БТК предвижда при препродажба на дружеството хазната да получи 10% от горницата над 300 млн. евро. Преди 2 години "Вива" прехвърли БТК на щатската AIG за 1,1 млрд. евро. Така горницата над 300 млн. евро е 800 млн., а 10% от нея са 80 млн. евро, показва простата сметка.

Стоки, внесени за 28 ст., се продават за 300 лв.
в. Новинар

Стоки, които се внасят в страната за 28 стотинки, се продават в луксозните магазини в столичните молове и централни булеварди на цени от 300 до 500 лв., заяви в изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, цитиран от БНР. Така в хазната от платен ДДС влизат 5 стотинки вместо 50 лв. или 100 лв. например, обясни Стефанов.

Драстичните разминавания са установени, след като информационните системи на приходната агенция и на митниците бяха свързани и по този начин двете ведомства могат да разменят информация помежду си. Шефът на данъчните обясни, че агенцията ще събере данък „печалба” върху по-високата цена. Въпреки това обаче държавата губи от това, че не е платен данък върху реалните цени при вноса на продукцията, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още