IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Български контингент поема зоната за отбрана на летище Кабул

Контингентът ни ще е в състав до 210 военнослужещи

20:53 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Български контингент поема зоната за отбрана на летище Кабул

Правителството реши да бъде прекратено от 25 октомври т. г. участието на механизираната рота и охранителния взвод от Българската армия в Регионалното командване „Столица” и разреши изпращането от 1 октомври 2009 г. на рота за действие в Зоната за отбрана на летище Кабул в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Това съобщиха от Министерски съвет.

Промяната в параметрите на участие на българския контингент произтича от изменението на задачите на регионалното командване.

Ротата ни ще има за цел осигуряване на охраната и отбраната на част от периметъра на международното летище, което е обект от стратегическа важност като основна входно-изходна точка в страната за силите на НАТО и мисиите на другите международни организации. Освен това, при нужда, контингентът ни ще подпомага охраната на посолството ни в Кабул.

Контингентът ни ще е в състав до 210 военнослужещи – национален елемент, щабна група за електронно разузнаване и анализ и рота за действие в зоната.

Продължаването на участието на Българската армия в осигуряване на сигурността в зоната на отговорност на Регионално командване „Столица” е реален принос към активните усилия на НАТО и международната общност за стабилизиране и възстановяване на Афганистан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още