IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преработват Националния план за разпределението на квотите на вредни емисии

До 10 септември 2009 г. ще бъде изработен проект на преработения Национален план, който ще бъде публикуван на интернет страницата на МОСВ

15:12 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преработват Националния план за разпределението на квотите на вредни емисии

Предстои бързо преработване на Националния план за разпределение на квоти на вредни емисии за периода 2008-2012 г., одобряването му от Министерски съвет и повторното му представяне за одобрение от Европейската комисия (ЕК), съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

За целта по разпореждане на министър Нона Караджова се възобновява работата на междуведомствената работна група за обсъждане на Националния план. Поради това, че търговията с емисии на парникови газове създава стимули за бизнеса в страната, въпросът е от изключителна важност и е приоритетен за новия ръководен екип на МОСВ, посочват оттам.

Предстои на интернет страницата на министерството да бъде публикувана цялата информация, свързана с изготвянето на Националния план за разпределение на квоти на вредни емисии - забележките на ЕК, критериите за разпределение и цялата методология за участие, с цел да бъдат обсъдени и взети предвид предложенията на представителите на бизнеса.

От МОСВ уточняват, че в срок до 10 септември 2009 г. ще бъде изработен проект на преработения Национален план, който ще бъде публикуван на интернет страницата на министерството и по който заинтересованите страни ще имат възможност да изпратят коментари до края на септември.

Очаква се в началото на октомври планът да бъде финализиран и да бъде предложен за одобрение от правителството, преди официалното му изпращане на ЕК.

Едва след одобряването на плана от ЕК операторите на българските инсталации, попадащи в обхвата на схемата, ще имат възможност да участват реално в търговията с емисии в рамките на Общността.

В тази връзка в началото на юни представители на бизнеса за пореден път алармираха за забавянето от страна на МОСВ на Националния план, който всъщност вече е изпращан до ЕК, но е върнат за уточнения и преработки.

Проблемът обаче не е само в официалното утвърждаване на плана. Без да имат данни с точно колко безплатни квоти за вредни емисии разполагат за периода и годината, фирмите, предимно от енергетиката, не могат да си направят и точни финансови и бизнес планове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още