IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добавената стойност на пивоварната индустрия е близо 161 млн. евро за 2008

На Балканите България заема трето място по производство и консумация на бира

13:52 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добавената стойност на пивоварната индустрия е близо 161 млн. евро за 2008

Добавената стойност на пивоварната индустрия в България възлиза на близо 161 млн. евро от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочи изследване на Ernst & Young, проведено за 2008 г., в общо 31 европейски страни по поръчка на европейската организация „Пивоварите на Европа”, съобщиха от Съюза на пивоварите в България. 

В България пивоварната индустрия е внесла близо 190 млн. евро в държавния бюджет, като от тях 96 млн. евро е стойността на ДДС, 43 млн. евро – на платения акциз и 51 млн. евро – на осигуровките и персоналните данъци.

На Балканите тези показатели са най-високи в Турция, където вноските към националния бюджет достигат над 1,08 млрд. евро, а добавената стойност на бранша е 1,5 млрд. евро.

У нас, към декември 2008 г., близо 2600 души са пряко заетите в пивоварния сектор, докато към настоящия момент заетостта в производството на пиво и малц е над 3000 човека. За миналата година България и Турция делят второто място по пряка заетост на Балканите в бранша.

На Балканите България заема трето място по показателите производство и консумация на бира с 5,36 млн. произведени хектолитра и 5,37 млн. продадени хектолитра за 2008 г. Първа е Румъния с близо 19 млн. произведени и 20 млн. изпити хектолитра. На второ място се нарежда Турция с 9 млн. хектолитра производство и 8 млн. консумация. Най-ниски са производството и консумацията на бира в Гърция, съответно 4,5 млн. и 4,6 млн. хектолитра пиво.

Същевременно се отбелязва спад от 4% в реализацията на бира през първите шест месеца на годината спрямо същия период миналата година, отчетоха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

За първите 6 месеца на тази година пивоварните компании в България са направили инвестиции в ново оборудване, производствени линии и опаковки на стойност над 40 млн. лева и са произвели 2,54 млн. хектолитра бира. Членове на СПБ са : "Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, "Каменица” АД, “Карлсберг България” АД и “Ломско пиво” АД.

През миналата година пивоварните компании на стария континент са произвели общо 427 млн. хектолитра бира, като от тях са продадени близо 394 млн. Това превръща Европа в най-важния и основен производител на бира в света, следвана от Япония и САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още