IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 август

08:46 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 август

Борисов заварил най-голям дефицит от 10 години
в. Новинар

Отчетеният дефицит от 556,1 млн. лв. за юли е прецедент от 1998 г. до днес, съобщиха от финансовото министерство в петък. Такава статистика за дефицита се води от 1998 година, уточняват от ведомството. През 2001 г. също е била отчетена сериозна дупка за юли в бюджета от 216,6 млн. лв. През 1998, 1999 и 2000 г. хазната също е излизала на „червено” през лятото, но с много по-малки суми, сочи статистиката. Дори и отчетените през периода 1999-2001 г. високи дефицити са наполовина на отчетения за юли 2009 г., съобщават от ведомството.

Пипнаха схеми с горива за 2,5 млн.
в. Стандарт

Съвместни екипи от полицаи, данъчни и митничари предприеха масирана проверка на вноса на горива от Гърция, съобщиха от МВР. Установените щети от неплатени ДДС и акцизи са за 2,45 млн. лв.

Предотвратено е източване на ДДС за 525 хил. лв. за период от една седмица. С 1,357 млн. лв. неплатен акциз е ощетен бюджетът от 1 май досега при престъпна схема "данъчен склад - краен потребител" между свързани фирми. От 10 до 12 август са проверени 82 цистерни с горива, които идват от Гърция. Извършени са и насрещни проверки на фирми, за които има данни, че не плащат ДДС.

Доган глобен за отсъствия от парламента
в. Сега

Поради отсъствията си по време на пленарните заседания през месец юли председателят на Парламентарната група на ДПС Ахмед Доган ще бъде глобен и ще получи само 1/3 от месечното си възнаграждение. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Лидерът на ДПС, който е депутат във всички парламенти от 1990 г. насам, е известен с това, че много рядко посещава заседанията на НС. Обикновено Доган идва за гласуване на вот на доверие или пък за избор на нов кабинет и състав на ръководството на парламента.

Хотелите ни са най-празни от 5 години насам
в. Сега

Националният статистически институт (НСИ) публикува вчера най-лошите данни за отрасъла от 5 години насам. През второто тримесечие на т.г. броят на нощувките е най-малък, а заетостта на леглата в българските хотели е най-ниска от 2005 г. до сега. Приходите от нощувки през второто тримесечие са 155.6 млн. лв., т.е. с 11% по-малко от същия период на м.г.

Броят на нощувките за месеците април, май и юни у нас е 3 814 067, показват данните. Това означава, че има спад от 16.4% спрямо второто тримесечие на 2008 г. Миналата година се считаше за силна за българския туризъм, но понижение от близо 5% има дори спрямо второто тримесечие на 2005 г.

От полунощ летището във Виена няма да обслужва полети на "Скай Юръп"
 в. Дневник

Нискотарифният превозвач "Скай Юръп" няма да може да изпълнява полети от и до Виена от полунощ днес заради неизплатени дългове към летищния оператор "Флугхафен Вийн АГ", съобщи агенция Блумбърг.

Летищните власти са посъветвали пътниците на авиокомпанията да потърсят алтернативни трасета.

Според съобщения до медиите авиопревозвачът е разполагал със срок до 16 часа българско време, за да започне да изплаща задълженията си. По неофициални данни те възлизат на около 4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още