IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Книжата на компанията поскъпнаха с най-бърз темп от SOFIX за последните 5 сесии

08:56 | 15.08.09 г.
Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Книжата на Спарки Елтос АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

От понеделник до петък пазарната капитализация на компанията за производство на електроинструменти се покачи с най-бърз темп сред дружествата от SOFIX, или с над 25 на сто, до близо 40 млн. лв. Акциите на Спарки Елтос затвориха при ниво от 2,38 лева, което е осеммесечен връх за позицията.

В 287 сделки бяха прехвърлени 186 824 броя акции, което формира оборот за седмицата от 374 хил. лв.

Спарки Елтос АД бе сред най-пострадалите от кризата дружества – неговите продажби се сринаха с 84% за полугодието до 6 млн. лв., в резултат на което фиксираните разходи натежаха и дружеството излезе на нетна загуба от 5,4 млн. лв.

От оперативна дейност компанията излезе също на загуба в размер на 3 млн. лв. за първото полугодие при печалба от 8,6 млн. лв. за януари-юни 2008 г.

Оперативният кеш е отрицателен в размер на 10,5 млн. лв., като целият бе покрит от заеми за 10,6 млн. лв., в резултат на което задълженията на Спарки Елтос се увеличават до 39 млн. лв.

"Основно влияние върху намалението на продажбите има стремежът за намаляване на оборотния капитал на клиентите на дружеството, което доведе до множество отлагания на клиентски поръчки и прехвърлянето им за по-късно през годината. Очакванията са, че до края на третото тримесечие на 2009 г. процесът по оптимизация на оборотния капитал ще е приключил и това ще доведе до положително развитие на продажбите", коментират от Спарки Елтос.

Дружеството в своя баланс към края на юни има запаси в размер на 38 млн. лв., по-голямата част от които са материали и незавършено производство.

Спарки Елтос произвежда електроинструменти (бормашини), двигатели за електронни инструменти, специални инструменти и колектори.

Ценовите съотношения на Спарки Елтос са цена/счетоводна стойност – 0,4 и цена/продажби – 0,83.

През последните три месеца акциите на дружеството поскъпнаха със 76 на сто, а спрямо миналия август са 72% под тогавашните си равнища.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още