IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 2,5 млн. лв. щети от неплатени ДДС и акцизи на горива

От 10 до 12 август са проверени 82 цистерни, натоварени с горива и преминали през ГКПП, на влизане в страната от Гърция

12:23 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 2,5 млн. лв. щети от неплатени ДДС и акцизи на горива

Съвместни екипи от полицаи, данъчни служители и митничари предприеха масирана проверка на вноса на горива от Гърция, съобщи пресцентърът на МВР.

Установените щети до момента от неплатени ДДС и акцизи са на обща стойност 2,457 млн. лв.; предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 хил. лв. за период от една седмица; с 1,357 млн. лв. неплатен акциз е ощетен държавният бюджет от 1 май досега при престъпна схема „данъчен склад - краен потребител“ между свързани фирми.

От 10 до 12 август служители на ГД „Криминална полиция“ (ГДКП)-МВР, Националната агенция за приходите и агенцията „Митници“ са предприели съвместна операция, при която са били проверени 82 цистерни, натоварени с горива и преминали през ГКПП, на влизане в страната от Гърция през посочения период.

Междувременно са извършени и насрещни проверки на рискови фирми, за които е имало данни за финансови престъпления - неплащане на дължимите акцизи и ДДС. В офисите им е извършена проверка и е осъществен непосредствен контрол при разтоварването на доставените горива.

С намесата на екипите от криминалисти, данъчни служители и митничари е предотвратена възможността фирмите да си спестят плащането на акцизи и ДДС при осъществените междуфирмени доставки на стойност около 560 хил. лева. До края на първия ден от проверката - 10 август, всички проверявани рискови фирми са прекратили доставките на енергийни продукти, казват от МВР.

По предварителни данни за период от една седмица през ГКПП „Кулата“ преминават около 70 автоцистерни на подобни фирми, които биха ощетили държавата с около 525 хил. лева неплатен ДДС за посочения период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още