IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите карти за гласуване на депутатите в употреба от следващата седмица

Вчера е била изпробвана и новата система за достъп, която се инсталира на двата входа на сградата на НС

12:12 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новите карти за гласуване на депутатите в употреба от следващата седмица

Идния вторник депутатите ще получат новите си карти за достъп и гласуване в парламента, обяви пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Те ще могат да ги изпробват още другата седмица, когато се очаква да има пленарно заседание. Дневният ред ще бъде обявен с разпореждането за свикване на заседанието.

Вчера е била изпробвана новата система, която се инсталира на двата входа на сградата на НС.

Специалните пропускателни карти на депутатите ще дадат възможност да се избегне гласуването с повече от две карти, смята председателят на парламента. Цачева уточни, че те ще дадат възможност във всеки едни момент да се знае кой депутат се намира в сградата на НС. Работи се и по надграждане на системата с биометрични данни, които трябва да бъдат включени в чиповете на картите.

Цецка Цачева потвърди, че на депутатите, които са отсъствали от пленарни заседания през юли без основателна причина, ще бъде наложена глоба, съгласно правилника за работа на 41-то НС. Лидер в класацията е Ахмед Доган с 4 "неизвинени" отсъствия, за което ще бъде санкциониран с две трети от депутатското си възнаграждение.

Не съм аз наказващият орган, прилагам нормите на правилника, коментира отсъствията на Доган Цачева, цитирана от БТА. По думите й дали поведението на г-н Доган се вписва в поведението на народен представител, избирателите са тези, които трябва да дадат своята санкция. Така както конституцията не предвижда правна санкция за отвод на депутати, няма как парламентът да гласува отвод на Доган като народен представител. Въпросът е морален, добави председателят на НС.

Във връзка с изнесените данни за злоупотреби в 40-то НС , които по-късно бяха отхвърлени от бившия председател на НС Георги Пирински, Цецка Цачева обясни, че информацията е дадена на прокуратурата и ДАНС. Съобразно компетенциите на всяка от институциите, вървят разследвания, ще се прецени доказателства относно какво и доколко са намерени и подкрепени, посочи тя.

Като юрист работя с факти и изнесеното на пресконференцията е подкрепено със съответните документи, подчерта Цачева. И добави, че дали те осъществяват състав на престъпление или на административно нарушение, думата имат отново компетентните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.08.09 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още