IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 август

07:56 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 август

Връщаме 700 млн. евро по ИСПА
в. Новинар

Има опасност да се наложи България да връща между 500 млн. и 700 млн. евро на Европейския съюз по ИСПА към началото на 2011 година, когато приключва програмата. Това заяви в четвъртък министърът на благоустройството и регионалното развитие Росен Плевнелиев. Част от проектите по европрограмата не са изпълнени или не са завършени в срок, обясни министърът. Според данни на бившия вицепремиер по управление на средствата от еврофондовете Меглена Плугчиева към май от всички средства по ИСПА, които са около 1,6 млрд. евро, са разплатени 513 млн. евро.

Един от най-застрашените проекти е воден проект на Русе, където забавянето е година и половина. Работата е свършена на 4 процента вместо планираните 75 процента, посочи Плевнелиев. Ако към края на 2010 година проектът не е завършен, ще връщаме сериозни суми, допълни той. Стойността на проекта е около 50 млн. евро. Около 60 млн. евро пък са предвидени за друг воден проект в столицата, който също сериозно закъснява.

Ковачки на съд
в. Стандарт

Енергийният бос Христо Ковачки отива на съд. Това ще стане в първите дни на септември, научи "Стандарт" от високопоставени източници в прокуратурата. Разследването срещу бизнесмена е приключило. То е за данъчни престъпления в особено големи размери. До дни Ковачки ще бъде призован, за да му бъде повдигнато окончателното обвинение, уточниха източниците ни. Преди делото да бъде пратено в съда с обвинителен акт, на Ковачки ще бъде дадена възможност да се запознае с материалите.

Първи лобистки скандал избухна в парламента
в. Сега

Новото парламентарно мнозинство не изневери на традицията НС да започва дейността си с лобистки закон. На първото си заседание вчера правната комисия разгледа промени в закона за нотариусите, внесени от ГЕРБ, "Атака" и РЗС. Ако те бъдат приети, депутатите, които упражняват тази професия, ще запазят канторите си, а общинските съветници ще могат да продължат работата си и като нотариуси. Подобна бе и тактиката на НДСВ преди 8 г., когато още в първите си дни парламентът осигури по-ниски данъци за хазарта.

Според сегашния закон, когато нотариусът отсъства или не е в състояние да изпълнява функциите си, той се замества от помощник-нотариус. Предложените поправки предвиждат същите облекчения да получат избраните за президент, министър, депутат или кмет. В момента срокът, в който помощник-нотариусът може да изпълнява функциите на началника си, е до 2 г. Такова е положението и при заместване с друг нотариус. Мнозинството предлага това ограничение да отпадне. По този начин нотариусите ще си запазват канторите и бизнеса. Проблемът сега е, че те не могат да затварят канторите си временно, докато са депутати, защото по закон нотариусите са точно определена бройка в зависимост от населението. И ако една кантора затвори, министерство на правосъдието трябва да обяви конкурс за нов нотариус. Ако не бъде променен законът, след две години депутатът нотариус ще трябва да затвори кантората си.

Почивката в България може да донесе данъчни отстъпки
в. Сега

Българите, които са почивали поне 6 последователни дни в страната и удостоверят това с документ, да получават данъчни облекчения. Тази идея лансира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред бТВ.

Тепърва ще се мисли какъв да е размерът на облекченията и как ще се приспадат от данъците. "Все още не е ясно дали бюджетът ще може да поеме такава тежест, но идеята ще се обсъжда", коментира пред "Сега" Маринов. Според него това е добра възможност да се извади на светло хотелиерският сектор, защото българите ще трябва да представят фактури или касови бележки за нощувката. Статистиката т.г. доказа, че сънародниците ни почиват в Гърция или Турция. Това лято средната заетост в родните хотели пада под 60% дори в разгара на сезона.

Пътната агенция спря поръчката за прогнозирането на трафика по "Тракия"
в. Дневник

Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) е спряла обществена поръчка за прогнозиране на автомобилното движение по непостроената част на магистрала "Тракия" в участъка от Стара Загора до Карнобат. Това съобщиха от ведомството.

След проверка на отдел "Служебен контрол" към дирекция "Оперативен контрол и управление на риска" са установени съществени нередности при провеждане на процедурата. Двамата служители, виновни за допуснатите нарушения и опорочаване на процедурата, са освободени от работа, е посочено в съобщението. При проверката е установено още, че предметът на обществената поръчка е в компетенцията на Централната лаборатория по пътища и мостове, която е към НАПИ. Поради това обстоятелство подобно харчене на средства от държавния бюджет е нецелесъобразно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още