IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Босненски банки на съд за увеличаване на лихви по кредити

На 10 банки ще се търси отговорност защо са повишили, неоснователно според протестиращите, лихвите по потребителски кредити

13:16 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Босненски банки на съд за увеличаване на лихви по кредити

Общинският съд в Сараево започна процедура за събиране на доказателства против десет банки в Босна, които неоснователно са повишили лихвите по потребителски кредити в хода на изплащането им, предаде сръбското радио Б92.

Ако съдът потвърди твърденията за нарушения, против банките ще бъдат заведени наказателни дела.

Повишаването на лихвите в търговските банки предизвика протести сред обществеността. Ревизията по сигнали на граждани започна първо в банка Интеса Санпаоло в Сараево, една от най-силните банки в Босна.

При проверката бе установено, че банката не е запознала своите клиенти с условията за увеличаване на лихвите по кредити, което представлява нарушение на закона за защита на потребителите, а лихвите са били повишени извън предварително определените срокове, с което са били нарушени договорите за кредит.

Ако съдът произнесе присъда на основание на иска на финансовата инспекция, банките ще бъдат длъжни да върнат на гражданите парите, които са надвзели след увеличаването на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още