IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невъзстановеното ДДС е намаляло със 105 млн. лв. за месец

С последното намаляване на салдото на т.нар „задържан” ДДС сумата вече е в типичните граници на ДДС, за връщането на което задължително се извършват данъчни ревизии

15:09 | 12.08.09 г.
Невъзстановеното ДДС е намаляло със 105 млн. лв. за месец

Сумата на „задържания” от Националната агенция по приходите (НАП) Данък добавена стойност (ДДС) за възстановяване е намаляла с над 105 млн. лв. само за месец, съобщиха от НАП. 

Според данни на приходната администрация общата сума на данъка върху добавената стойност в процедури по възстановяване с ревизия към края на февруари 2009 г. е била 562 млн. лв.

В края на юли стойността е 335 млн. лв., или със 105 млн. лв. по-малко спрямо юни. С последното намаляване на салдото на т.нар „задържан” ДДС сумата вече е в типичните средно месечни граници на ДДС, за връщането на което задължително се извършват данъчни ревизии, уточняват от НАП.

Резултатът е постигнат заради разпореждане на ръководството на НАП до всички териториални дирекции да започнат да използват възможността за частично възстановяване на ДДС при все още неприключила ревизия.

На служителите на агенцията е било възложено да следят стриктно сроковете, за да не се стига до възлагане на ревизия в края на 30-дневния срок за възстановяване; да се преустанови практиката ревизиите да продължават до максимално предвидения от закона срок от 3 месеца, особено когато няма необходимост за това.

Сред възможните решения за ускоряването на процедурите по възстановяване на ДДС е разширяването на кръга от средни данъкоплатци, сред които да попаднат повече коректни към бюджета фирми с възможност за по-бързо възстановяване на ДДС.

Междувременно от Министерство на финансите съобщиха, че утре в министерството ще се проведе среща между вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и неговия предшественик Пламен Орешарски. На срещата е поканен и бившият министър-председател Сергей Станишев.

Не се уточнява какъв е поводът за срещата, но по-рано днес Dnes.bg съобщи, че ще привика бившият премиер и ексфинансовия министър в Министерски съвет, за да се изясни „кой е крив и кой е прав“ относно дупката в бюджета, която само през юли нарасна с 550 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още