IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спешно ще оздравяват най-задлъжнелите болници

С най-големи задължения сред държавните лечебни заведения са МБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, МБАЛ - „Александровска“, УМБАЛ АД - Стара Загора

16:23 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спешно ще оздравяват най-задлъжнелите болници

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев е изискал от държавните болници с най-големи задължения да изготвят спешно оздравителни финансови планове. Основно изискване при оптимизирането на дейността е да не се намаляват възнагражденията на персонала, нито да се понижава качеството на медицинските услуги за пациентите, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На среща с директорите на лечебните заведения вчера Нанев е поискал от болниците до не по-късно от седмица да представят конкретни мерки за подобряване на финансовото си състояние.

Изпълнението на предложените и приети от министерството оздравителни планове ще бъде проследено през третото и четвъртото тримесечие на годината. Въз основа на плановете ще се решава дали са необходими промени в ръководствата на болниците, се посочва в съобщението.

С най-големи задължения сред държавните лечебни заведения са МБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, МБАЛ - „Александровска“, УМБАЛ АД - Стара Загора, и многопрофилните болници за активно лечение в Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Хасково.

По данни на здравното министерство към 30 юни общият размер на задълженията на лечебните заведения у нас се е увеличил с 10% до близо 282 млн. лв. Просрочените дългове нарастват с 64% до 51,79 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още