IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борси за плодове и зеленчуци масово не издават документи

Само за час вчера инспекторите на НАП са засекли три ТИР-а, превозващи плодове и зеленчуци, за които не са представени никакви документи за произход

14:30 | 11.08.09 г.
Борси за плодове и зеленчуци масово не издават документи

Само за един час вчера инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) са засекли три ТИР-а, превозващи плодове и зеленчуци, за които не са представени никакви документи за произход, съобщиха от агенцията. Фирмите, които се превозвали продукцията, ще бъдат проверени още днес. 

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви сред среща със земеделски производители, че мобилните групи на ГКПП-Кулата ще бъдат удвоени, за да работят денонощно и да следят за нелегитимен внос на плодове и зеленчуци от Гърция в България.

От 6 часа тази сутрин служители на НАП следят за движението на стоки в най-големите тържища за продажба на земеделска продукция, съобщават още от агенцията.

Масова практика в тържището в столичния квартал Дружба се е оказала продажбата на големи количества плодове и зеленчуци без документи. Търговците не са отчели продажбите си на касовите апарати, а 10 камиона, напускащи борсата, не са могли да представят фактури за току-що закупената стока.

В близките дни започва и г. нар. постоянно наблюдение от инспектори на НАП в борсите за продажба на селскостопанска продукция. Това е подход, при който данъчен служител се легитимира и присъства в търговския обект през целия работен ден в продължение на дни или седмици. Практиката показва, че в дните на наблюдение оборотите на търговците се увеличават от пет до сто пъти. Продължителното наблюдение дава право на НАП да докаже по време на ревизия, че отчетените в присъствието на инспектор обороти са реални и да се поиска плащането на данъци за укрити обороти в миналото.

Акцията е разпоредена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов във връзка с данните, които министърът на финансите Симеон Дянков е получил за масов контрабанден внос и укриване на продажби от търговци на селскостопанска продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 11.08.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още