IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 август

07:48 | 11.08.09 г.
Преглед на печата за 11 август

Юлиана Николова най-вероятно ще контролира еврофондовете
в. Дневник

Директорът на Европейския институт Юлияна Николова е приела да поеме звеното, което ще контролира еврофондовете. По принцип съм дала съгласие, но правителството трябва окончателно да реши как точно да бъде оформена структурата, каза Николова пред "Дневник".

Очаква се новото звено да бъде създадено още тази или най-късно следващата седмица. Най-вероятно то ще бъде със сериозни контролни, изпълнителни и координационни функции при управлението на еврофондовете. Това изискване поставили и от Брюксел при разговорите си с представители на правителството, които потърсили съвети как да подобрят работата около усвояването на средствата от европейския бюджет. Настояването било някой да носи пряка отговорност и комуникацията да е централизирана.

Започна проверка на ремонтите на Масларова
в. Дневник

Прокуратурата ще провери изцяло проекта "Красива България", досегашният му ръководител Станимир Колев е уволнен, а на негово място е назначена арх. Валерия Ботева. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов. Той обаче не уточни за какви злоупотреби е проверката.

Няма кой да купи имоти на длъжници
в. Стандарт

Няма кой да купи ипотекираното имущество на длъжници към държавата заради кризата. Това обяви шефът на Агенцията за следприватизационен контрол Атанаска Бозова по БНР. Заради кризата на някои публични търгове, обявени от съдия-изпълнителите, не се явяват кандидат-купувачи. А някои от кандидатите не могат да си осигурят финансиране, обясни Бозова. В резултат имаме около 360 ипотеки, но няма желаещи да придобият имуществото на длъжниците. Част от дружествата, които са длъжници, пък нямат имущество. Затова Бозова е песимист, че в бюджета ще постъпят присъдените на агенцията над 300 млн. лв. по неизпълнение на близо 500 приватизационни договора.

Разследват двата стари правителствени самолета
в. Новинар

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство по сделката с двата стари правителствени самолета „Еърбъс А319” срещу чиновници от транспортното министерство, които магистратите не оповестиха. Това съобщиха в понеделник от прокуратурата. Разследването обхваща периода от 12 август 2008 г. до 7 април 2009 г., когато е била проведена процедурата за обществената поръчка за двете машини. Досъдебното производство е образувано по сигнал от министъра на транспорта Александър Цветков. Самолетите бяха закупени на лизинг от кабинета „Станишев” в началото на юни тази година.

Турция пак притисна българските превозвачи
в. Сега

Едногодишната транспортна война между Турция и България набра нова сила, след като Анкара измисли още ограничения за българските превозвачи, стана ясно вчера. В петък в Министерството на външните работи е получена нота, в която Анкара обвинява българските транспортни фирми в систематично нарушаване на условията на разрешителния режим при пътувания в Турция и обратно. Вчера от нашето транспортно министерство потвърдиха за нотата.

Става въпрос за квотата от т.нар. СЕМТ разрешителни, които ползват транспортните фирми за всяко свое влизане на чужда територия. Камионите, минаващи турската граница, трябва да се движат със стикери на разрешителното от момента, в който са натоварили в Турция до крайната си дестинация в Европа. Поради честите нарушения на българските превозвачи Турция предупреждава, че от 15 август затяга режима и ще прави по-чести и по-пълни проверки на нашите камиони.

Гагаузов забъркал още една каша с плажовете
в. Сега

Бургаската организация на СДС забърка името на бившия регионален министър Асен Гагаузов в пореден скандал с плажове. Сините твърдят, че той е нарушил законите, като е прекратил договор между общинската администрация в Приморско и фирма "Оросей" за предлагане на атракциони на плажа "Приморско-север". Контрактът е бил със срок на действие до 2011 г. и е сключен миналата година. По това време обаче правителството бе предоставило няколко плажа, включително и този в Приморско, за стопанисване от общината. През юни министърът обявил, че за редица плажове ще се правят нови конкурси за атракционите. Търгът за Приморско сега бил спечелен от фирма "Аноя". Нейните представители изгонили хората на "Оросей" от плажа на градчето, с което летният сезон в Приморско бил пред провал, се твърди в официално прессъобщение на СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още