IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекуланти започнаха да търсят репа, предлагането обаче е ограничено

След като близо 4 месеца не е имало интерес, миналата седмица Юробанк И Еф Джи е сключила две репо-сделки с акции

09:29 | 11.08.09 г.
Спекуланти започнаха да търсят репа, предлагането обаче е ограничено

„След като близо четири месеца нямаше интерес към репо-сделките*, през миналата седмица сключихме две репа, а днес (б.р. вчера) имаше няколко питания за сключване на репо-сделка с акции“, казаха за Investor.bg от Юробанк И Еф Джи България.

Условията на банката са годишна лихва от 16%, финансиране на 50% от стойността на акциите, обект на обезпечението и минимално финансиране от 5 хил. лв.

Юробанк приема като обезпечение акциите на 48 дружества, търгувани на БФБ. Спрямо 31 юли портфейлът на банката се увеличава със 117 хил. лв. и към вчера е 478 хил. лв. Спрямо май 2008 г. обаче активните репа на банката са много по-малко, след като тогава са били за 7,9 млн. лв. При голям размер на търсената репо-сделка се изчаква разрешение от кредитен съвет, а ако репото е до 50-80 хил. лв. става в рамките на същия ден, като репо-сделката се регистрира на БФБ до 16 ч.

През юли общият репо-портфейл е нараснал с 1,22% до 12,25 млн. лв. на месечна база.

Най-голям е портфейлът с репа на Инвестбанк, като възлиза на 9,34 млн. лв., или 76% от целия обем. Портфейлът плавно намалява в последната година. От банката уточниха за Investor.bg, че в момента предлагат услугата консервативно, като преценяват емисиите и клиентите и избягват да финансират нови клиенти. Условията по репата на банката са 14% лихва, финансиране до 60-70% от стойността на обезпечението и минимален размер на финансирането от 30 хил. лв. Последното условие прави трудно сключване на репо от спекулант с малък портфейл. От банката уточниха, че не отчитат засилен интерес към услугата си.

Овергаз капитал също предлага репо-сделки с акции, търгувани на БФБ-София и към 31 юни е отпуснато финансиране за 0,3 млн. лв., като размерът му постоянно намалява в последните близо 2 години. От дружеството предлагат отпускането на потребителски кредит до 5 хил. лв., тъй като в момента не сключват активно нови репа.

Услугата репо-сделка се предлага и от множество посредници и договорни фондове, за клиентите на съответния посредник. Услугата се предлагаше и от Интернешънъл Асет Банк и Пиреос банк, които в момента също не са много активни в този сегмент.

*Репо-сделките срещу акции са стандартизирана услуга за спекуланти, стартирала през 2006 г. и претърпяла бурно развитие до края на 2007 г., когато портфейлът от активни-репо сделки надхвърляше 40 млн. лв. и постепенно беше довел до допълнително поскъпване на акциите.

При спада на борсовите цени след октомври 2007 г. маржин коловете (изискване за довнасяне на средства след спад в цените) по много от репо-сделките станаха причина за продажби на акции, които усилиха спада на БФБ.

Още през февруари 2007 г. анализ демонстрира опасностите при инвестиране чрез привлечен от репо-сделки ресурс, със заглавие „Има опасност от скокове без парашут на БФБ-София“.

В резултат на използване на практиката „репо върху репо“ (практика на залагане на притежаваните ценни книжа, инвестиране на привлечения ресурс, ново залагане и т.н.) някои спекуланти фалираха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още