IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Енемона АД

Дружеството спечели договор за 25 млн. евро и обяви 34% ръст на неконсолидираните продажби за полугодието

09:53 | 08.08.09 г.
Акция на седмицата – Енемона АД

Напук на икономическата рецесия неконсолидираният отчет на Енемона АД за полугодието, публикуван в Бюлетин Investor.bg във вторник, показа увеличение на продажбите с 34 на сто до над 46 млн. лв.

В резултат на това нетната печалба се увеличи с 15 на сто спрямо януари-юни 2008 година, като от началото на тази година тя възлиза на 4,4 млн. лв.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за полугодието е 8,7 млн. лв. спрямо 6,6 млн. лв. EBITDA за първото полугодие на 2008 година. Маржът на EBITDA се запазва на 19%.

Късно в петък дружеството оповести, че е сключило договор за 25 млн. евро с ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД за доставка и монтаж на съоръжения и оборудване.

За седмицата акциите на Енемона АД регистрираха покачване от 15 на сто до 8,58 лева за брой при оборот от 88 хил. лв.

Ето защо екипът на Investor.bg избра книжата на Енемона АД за победител в тазседмичното издание на "Акция на седмицата".

Наред със спечеления договор от ТЕЦ Марица Изток 2, енергийната компания през януари спечели и друг проект, този път за 100 млн. лв., с възложител Министерство на правосъдието за изграждане на административна сграда.

Акциите на Енемона се търгуват на БФБ-София от 23 януари 2008 г. През ноември 2007 г. компанията осъществи IPO, като предложи 2 млн. акции за 16,80 лв. всяка. Емисията беше презаписана близо 30 пъти, а поръчките за покупка на новите акции възлязоха на 1 млрд. лв.

Компанията планира да пусне нов за нашия пазар финансов инструмент – варанти. Общият брой акции, които ще могат да бъдат записани срещу емитираните варанти, ще е до 5 966 800.

Минималната емисионна стойност на една нова акция, която ще може да се запише срещу издадените варанти, ще бъде не по-ниска от 15 лева, като окончателната стойност ще бъде конкретизирана с последващо решение на СД след консултации с мениджъра по емисията и подробно описана в проспекта за публично предлагане на ценни книжа.

Енемона ще издаде и близо 6 млн. броя привилегировани акции, като емисионната цена ще е по-голяма от 5 лева.

Набраните средства от привилегированите акции ще бъдат разпределени горе-долу поравно за финансиране на четирите проекта на компанията, обявени още по време на IPO-то. Това са енергиен проект “Ломски лигнити”, проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, към който се включва ТЕЦ Никопол, придобиване на активи и дружества за проекти в сферата на енергетиката и преструктуриране на дълговия портфейл.

 


p/e p/b p/s
Неконсолидирани (на база отчети за полугодието) 9,7 1,37 1,04
Консолидирани (на база отчети за първо тримесечие) 6,79 1,13 0,62

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още