IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данни за платежния баланс и промишленото производство през седмицата

В сряда НСИ ще публикува инфлацията и индексите на потребителските цени за юли месец

07:05 | 10.08.09 г.
Данни за платежния баланс и промишленото производство през седмицата

Корпоративният календар тази седмица не предлага много интересни събития, докато макроикономическият е наситен с новини.

В понеделник Националният статистически институт ще разпространи данни за промишленото производство и продажби в промишлеността, строителството и търговията за юни 2009 година.

Данните за промишленото производство за май показаха 1% спад спрямо април и 22,1% спад спрямо май миналата година. През април спадът на годишна база бе 20%, а през март той бе 17%.

Ще станат известни и продажбите на дребно по цени на реализация за второто тримесечие на 2009.

Също днес НСИ ще изнесе предварителни данни и за търговията със стоки със страни от ЕС за май 2009.

Днес ще се проведе Общо събрание на акционерите на Рила Боровец АД, на което ще се гласува за отписване на дружеството от публичния регистър на Комисията за финансов надзор. Дружеството стопанисва хотел Рила в курорта Боровец.

Във вторник пък ще станат известни предварителните данни за търговията със стоки със страни извън ЕС за юни месец.

Същия ден ще бъдат публикувани и данни за наетите лица и средната работна заплата за второ тримесечие на 2009.

В сряда ще стане известна инфлацията и индексите на потребителските цени за юли месец. През юни цените намаляха с 0,4% спрямо май месец, а през май спрямо април намалението на потребителските цени бе средно 0,3%.

В четвъртък Българска народна банка (БНБ) ще публикува данни за платежния баланс за юни месец, външната търговия за май и преките инвестиции през юни.

Динамиката на платежния баланс на страната се отразява пряко на активите на управление "Емисионно" на БНБ (Валутния борд). През юни месец същите се увеличиха с 221 млн. лв. до 23,265 млрд. лв., което означава, че и платежният баланс е положителен приблизително със същата сума (без курсовите разлики).

От платежния баланс обаче ще стане ясно салдото по текущата и финансова сметка и динамиката на тяхното поведение през месеца.

През май месец текущата сметка бе отрицателна на стойност -260 млн. евро, през април тя бе -418 млн. евро, през март бе -380 млн. евро.

През май салдото по финансовата сметка бе положително на стойност 238 млн. евро, през април то бе 158,5 млн. евро, а през март салдото възлезе на 383 млн. евро.

В четвъртък е последният ден за сключване на сделки с книжата на Вапцаров Холдинг с право на участие в ОСА на дружеството, което е насрочено за 31 август.

В петък, 14 август, можем да очакваме доходите, разходите и потреблението на домакинствата за юни 2009 година.

В петък, 14 август, е последната дата за сключване на сделки с книжата на Специализирани бизнес системи АД и Гамакабел АД с право на участие в предстоящите ОСА на дружествата. На ОСА на СБС ще се гласува за капитализиране на печалбата за миналата година.

Акционерите на Гамакабел АД ще одобряват намеренията на дружеството да кандидатства пред Първа инвестиционна банка АД за отпускане на рамков кредит в размер на 10 млн. евро за срок от 10 години. Кредитът е предназначен за оборотни и инвестиционни средства, като за неговото обезпечение се предвижда да се учреди особен залог върху търговското предприятие на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още