IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък спад на чуждестранните туристи в София през първото полугодие

Чуждите гости на столицата намаляват с над 60% до 112 хил. за първите шест месеца на годината

14:32 | 07.08.09 г.
Рязък спад на чуждестранните туристи в София през първото полугодие

Рязко намалява броят на чужденците, посетили София през първата половина на годината, става ясно от данните на общинското предприятие „Туристическо обслужване”. Общо 112 217 чужденци са посетили столицата през първото полугодие, което представлява спад от 61,7% спрямо същия период на миналата година, когато броят им е бил 293 013.

Икономическата криза безспорно се е отразила на туризма в столицата, коментират по този повод в прессъобщението си от Столична община.

София е била посетена от общо 315 097 туристи през първата половина на годината, съобщават още от общината.

Чуждите гости на столицата я посещават главно с бизнес цели. Най-голям е броят на гостите от съседните държави – Македония, Гърция и Турция. Следват ги италианците и французите.

Общо 206 нови туристически обекта в столицата са категоризирани през първата половина на тази година. Най-голям е борят на заведенията за бързо обслужване и кафе–сладкарниците, следват ги ресторантите и питейните заведения.

През първата половина на годината служителите на предприятието са извършили общо 1255 проверки в туристически обекти на територията на общината. От тях на 574 обекта са дадени предписания за откриване на процедура по категоризация; 433 обекта са имали утвърдена категория; 76 обекта не подлежат на категоризация и 172 обекта са закрити и не извършват дейност по Закона за туризма.

В структурата на хотелите, разположени на територията на Столична община, преобладават тези с категория „три звезди” и категория „четири звезди”, като при тях има относителен баланс между цена и добро качество на предлагания продукт, пише още в съобщението.

По отношение на обслужващия персонал в много от обектите е било установено, че се наемат младежи без задължителната професионална квалификация, което води до понижаване на качеството на услугата.

При проверките е установено още, че в някои от обектите се представят фалшиви удостоверения за категоризация. В тази връзка от началото на годината са разработени нови формуляри за категоризация и за временно удостоверение за категория със защитни знаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още