IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Улесняват процедурата при теглене на влогове от банки с отнет лиценз

Отпада задължителното досега издаване на удостоверения за изплащане на гарантирания размер по влоговете

13:34 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Улесняват процедурата при теглене на влогове от банки с отнет лиценз

Отпада задължителното досега издаване на удостоверения като условие за получаване на изплащане на гарантирания размер по влоговете в банка с отнет лиценз, като въпросната банка ще предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и на обслужващата банка информация за подлежащите на изплащане гарантирани суми на вложителите.

Това става възможно, след като днес, 7 август, в Държавен вестник, бр. 63 е обнародвана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №23 за условията и реда за плащане на суми по влогове в банка с отнета лицензия до гарантирания размер.

По този начин всеки вложител може от обявения начален ден за изплащане да получи гарантирания размер по влоговете си чрез обслужващата банка, в която трябва да представи посочените в наредбата документи.

Промяната на процедурата цели улесняване на вложителите, които вече не са задължени първо да получат удостоверение от банката с отнет лиценз, се посочва в съобщението на ФГВБ. Същевременно с цел защита на интересите на вложителите се запазва възможността при поискване те да получат от банката с отнет лиценз писмено удостоверение за подлежащата на изплащане сума. Притежаването на удостоверение вече не е задължително условие, за да бъде получено изплащане на гарантирания размер по влоговете.

Измененията на Наредба №23 влизат в сила от 11 август 2009 г., а съкратените срокове за изплащане на гарантираните суми по влоговете – от 1 септември 2009 г.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките гарантира пълното изплащане сумите по влоговете на едно лице в една банка, независимо от броя и размера им, до 100 000 лв. Гарантирани са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още