IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаична централa и в Генерал Тошево

Върху терен от близо 2000 кв. м ще бъдат монтирани 333 монокристални фотоволтаични модула

09:18 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фотоволтаична централa и в Генерал Тошево

Фотоволтаична централа с мощност 60 KW ще бъде изградена в Генерал Тошево, съобщиха от общината. Само преди ден такъв проект обявиха и в Тервел.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) вече даде становище, че бъдещият слънчев генератор в Генерал Тошево няма да окаже вредно въздействие върху човешкото здраве, няма риск от инциденти и промяна на ландшафта. Проектът е в съответствие с поетите ангажименти от България по протокола от Киото за намаляване емисиите на парниковите газове, се отбелязва още в становището на РИОСВ.

Върху терен от близо 2000 квадратни метра ще бъдат монтирани 333 монокристални фотоволтаични модула. Всеки панел представлява прозрачно стъкло с поставени зад него силициеви фотоелементи, които поглъщат светлината. Модулите ще бъдат монтирани над земната повърхност, перпендикулярно на падащите слънчеви лъчи. Централата за производство на енергия от слънцето ще разполага и с инвертори, контролна и измервателна апаратура, според проекта.

Предстои инвеститорът на парка - "Еко Сат Систем" ООД, да подпише предварителен договор с "Е.ОН - България" за присъединяване на централата към електроразпределителната мрежа. От дружеството - възложител на обекта, очакват финансова подкрепа по оперативната програма за развитие на селските райони, според инвестиционното предложение, депозирано в общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още