IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 август

07:53 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 август

Произведено е най-скъпото зърно от 20 години насам
в. Дневник

За първи път от 20 години българските фермери жънат толкова скъпа пшеница, съобщи председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов след приключване на кампанията. При среден добив от 295 килограма на декар, какъвто е получен в редица региони на страната, себестойността на тон пшеница ще струва на производителите около 270 лв. - 280 лв., което е доста над пазарната цена. Това поставя производителите на изпитание и много от тях са пред фалит.

"Ситуацията е критична за много стопанства, които ще излязат на червено и трудно ще покрият загубите си със странични производства. Ще се спасят само тези, чиито добиви надхвърлят 350-400 кг от дка ", предупреди шефът на браншовата асоциация. Проблемът ще се обсъжда на консултативния свет по зърното на 17 август, съобщи и зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов. По предварителни данни прибраното зърно е с 1.2 млн. т по-малко от 2008 г., като количествата се изчисляват на около 3.1 млн. т.

Агенцията за следприватизационен контрол търси 1.1 млрд. лв. от неизпълнени договори
в. Дневник

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е завела дела за 800 млн. лв. срещу лица, които не са изпълнили приватизационните си задължения. Това показва докладът на ведомството за първото полугодие на годината. Освен това агенцията има присъдени и около 300 млн. лв., които трябва да получи. "Сумата, която може да влезе в бюджета, е 1.1 млрд. лв., които биха помогнали за свиване на дупката в него", каза председателят на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров. Освен това предстои да бъдат заведени дела за още 400 млн. лв. По думите на Димитров всички членове на оглавяваната от него комисия трябва да се запознаят с досегашната дейност на АСК и да бъде направено предложение как да бъдат събрани по-бързо и ефективно вземанията. "Вече имам идеи за законодателни промени, но не бих искал все още да ги огласявам", допълни Димитров.

Всички регионални шефове на горите подадоха оставки
в. Сега

Шефовете на почти всички 16 регионални дирекции по горите са подали оставки, заяви вчера пред "Сега" председателят на ведомството доц. Георги Костов. "Пристигнаха тези оставки, не съм ги искал и тепърва ще преценя кои ще приема", уточни той.

Из лесничействата вече текат проверки, а само преди дни Костов заподозря, че зачестилите горски пожари може да са предизвикани умишлено, за да скрият следите от недекларирана сеч, уредена с благословията на местните горски.

Фирми печелят 15% повече от съдружие
в. Стандарт

Мебелни фирми печелят с 15% повече заради съдружия, въпреки кризата, похвалиха се от Българския мебелен клъстер. В същото време дружествата в мебелната промишленост, които работят самостоятелно, отбелязват 30% спад.

Обединенията на фирми позволяват на наши компании да изпълняват поръчки в чужбина, заяви Геновева Христова, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите (АБК). Наши компании са поели поръчки за пълното обзавеждане на 14 дву- и тризвездни хотела в Германия. Всяка от фирмите е специализирана в определена област и ако не са обединени, не биха могли да изпълнят поръчката, обясни Христова. Фирмите делят печалба и купуват общи суровини, допълни тя. Те могат да пестят, като обединяват материалната си база и работниците. 

София "краде" идеи от Атина за туризма
в. Новинар

След няколко години българската столица София трябва да се превърне в привлекателно място за туристите, каквато е гръцката столица Атина. Това стана ясно вчера по време на представяне на нов проект за сътрудничество между двата града. Изпълняващият длъжността кмет на столицата Минко Герджиков обясни, че само през последната година една от забележителностите на гръцкия град - Акропола, има 6 млн. посетители.

Входът за комплекса е 10 евро. Ние нямаме с какво да привлечем хората да остават повече време в града, призна Герджиков. Целта е да се направи стратегия за развитие на туризма в столицата и по този начин да се осигури допълнителна мотивация на чуждестранните бизнесмени да почиват у нас. Ако имат да свършат някаква работа в столицата, сега те идват само за работните дни. Културните забележителности могат да се превърнат в стимул на чужденците да останат и през почивните дни и да харчат пари, обясни Герджиков. Проектът за сътрудничество между двата града е за срок от година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още