IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Назначават и трети зам.-министър на транспорта с ресор ИТ и съобщения

Третият зам.-министър ще стане известен, след като се трансформират функциите на ДАИТС в структурата на министерството

16:19 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Назначават и трети зам.-министър на транспорта с ресор ИТ и съобщения

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще бъде назначен и трети заместник-министър с ресор информационни технологии и съобщения, съобщи министър Александър Цветков на пресконференция, на която бяха представени новите заместник-министри Камен Кичев и Ивайло Московски.

Третият зам.-министър ще стане известен, след като се трансформират функциите на ДАИТС в структурата на министерството, се посочва в съобщението на ведомството.

Като свои приоритети от транспортното министерство изтъкнаха подпомагането на бизнеса в условията на икономическа криза чрез предприемането на бързи и адекватни мерки, както и затягането на финансовата дисциплина и намаляването на излишните разходи. МТИТС и структурите към него вече предприеха действия за свиването на разходите си с 15 %, което е около 3,5 млн. лева. Намаляването на членовете на бордовете ще доведе до спестяването на 700 хил. лв. годишно.

Министър Цветков заяви, че третият и основен приоритет е стабилизирането на ситуацията в железниците, което изисква редуциране на разходите и излишните административни структури, за да може да се осигури тяхното нормално функциониране. От следващата седмица започва поредица от срещи със социалните партньори, на които да се съгласуват необходимите мерки и действия за стабилизирането на жп транспорта у нас, посочи Цветков.

От министерството се ангажират да извършат ревизия на всички по-крупни сделки, като и на управлението на дружествата и на структурите в системата на ведомството, посочи Цветков.

Първата проверена сделка е договорът за закупуването на два самолета за нуждите на правителството.

Средства за погасяването на поредната лизингова вноска, която трябва да бъде изплатена утре, в министерството няма, 101% от капиталовите разходи вече са реализирани и усвоени, заяви Цветков, посочвайки, че на практика до края на годината министерството има средства единствено за издръжката си.

Ще оспорим сделката, тъй като самолетите не отговарят на техническите изисквания, такива, каквито са били заложени в техническите характеристики. Тези самолети не могат да извършват междуконтинентални полети без спиране за зареждане, каза той.

В договора фигурира клауза – ако в петдневен срок транспортното министерство не погаси вноската, договорът би могъл да се разтрогне. Ще заведем иск за прекратяване на сделката, каза в заключение Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още