IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 август

08:02 | 06.08.09 г.
Преглед на печата за 6 август

Общините превключиха на антикризисен режим
в. Дневник

Дълговете на 122 от всички 264 общини в България вече надхвърлят планираните им годишни приходи, съобщиха от Националното сдружение на общините. Според председателя на организацията и кмет на Смолян Дора Янкова няма да остане община, в която приходите да не намалеят. Миналата година общините със структурен дефицит бяха 40, а недостигът беше покрит с пари от държавния бюджет. Тази година за целта бяха отделени 12 млн. лв. за местата, където положението е най-лошо.

Нови мераци за “Кремиковци”
в. Стандарт

Мераклиите за стопани на "Кремиковци" вече заявяват интереса си към комбината. Десетки писма от кредитори, които искат да обърнат вземанията си в акции, пристигат при синдика на комбината Цветан Банков. Крайният срок е 17 август, когато изтича един месец от вписването на поканата до кредиторите в Търговския регистър. Засега обаче известията за намерения са само от дребни кредитори на обявения в несъстоятелност комбинат. Най-големите - облигационерите, държавните "Булгаргаз" и НЕК, се очаква да внесат исканията си в последните дни.

Дървообработването се е свило наполовина
в. Дневник

Дървообработването е свило продажбите си наполовина през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2008 г., когато обемът на пазарът е бил около 700 млн. лв. Това съобщи Стефан Ганев, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. От началото на годината мебелното производство също е намаляло с около 35-40%. Две са причините за тежкото състояние в сектора - финансовата криза и нерегламентираният внос на по-евтини китайски мебели, смятат специалисти. За една година потреблението на машини за бранша също е спаднало с 40 на сто, показват данни на камарата.

Държавата най-после ще си поиска горите от Сакскобургготски
в. Сега

По казуса с горите, които бяха неправомерно върнати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, най-после ще има раздвижване. "Следващата седмица започваме детайлно да разучаваме този въпрос, но още сега мога да се ангажирам, че ще защитим държавния интерес", заяви вчера пред "Сега" новият шеф на горското ведомство доц. Георги Костов.

Още преди 2 години Софийската градска прокуратура доказа, че 4500 дка край Боровец и с. Бели Искър са върнати неправомерно на Сакскобургготски, и призова изпълнителната власт да защити държавния интерес чрез завеждане на граждански иск срещу бившия премиер. Оттогава започна голямото протакане. Първо топката дълго време се прехвърляше между земеделския министър Нихат Кабил и шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков. Кабил отказа да нареди на подчинената му поземлена комисия в Самоков да преразгледа решенията си по връщането на тези гори. След медиен и обществен натиск чиновниците все пак склониха да се занимаят с казуса, но отказаха да ревизират решението си, тъй като по закон срокът за това бил изтекъл.

Радио "Дарик" ще бъде и телевизия
в. Дневник

Компанията "Дарик радио" АД - собственик на едноименното национално радио, получи регистрация за телевизия "Дарик радио и телевизия", която също ще се разпространява с национален обхват по кабел и сателит. Това съобщиха от Съвета за електронни медии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още