IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

30 хил. лв. глоба за плевенската автогара за злоупотреба с монопол

Собственикът на автогарата налага ограничения на превозвачите относно начините за продажба на билети

15:15 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
30 хил. лв. глоба за плевенската автогара за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 15 хил. лв. на „Автобусни превози“ АД, Плевен, за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от КЗК.

В хода на производството е установено, че в договора за автогаровото обслужване за 2007 г. се предвижда текущата продажба на билети да се извършва единствено от собственика на автогарата, като страните по договора нямат право да предоставят на трети лица продажбата на билети за автобуси, тръгващи от Автогара Плевен.

КЗК счита, че по този начин собственикът на автогарата реализира по-голям приход в резултат на по-високата комисиона за услугата, докато на превозвачите се налагат необосновани ограничения относно начина на продажбата на билети, като не им се позволява да изберат икономически по-изгодния вариант – продажба на билети от гише на превозвача, от собственика на автогарата или по друг начин.

На второ място комисията е установила, че в договора, предоставян от Автогара Плевен, има клауза, която предвижда при системно неплащане на цената за автогарово обслужване, да бъде сключван нов договор с превозвача не по-рано от 6 месеца, като през това време последният няма право да ползва автогарата.

Съгласно действащата нормативна уредба, когато изпълняваните от съответния превозвач маршрутни разписания включват като начална, междинна или крайна спирка определена автогара, той е длъжен да я използва като спирка по маршрута си.

Комисията счита, че забраната за ползване на Автогара Плевен за най-малко 6 месеца на практика би извадила съответния превозвач от пазара поради невъзможността да изпълнява възложените му маршрутни разписания и въвеждането на тази клауза в договора за 2007 г. следва да се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още