IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley: България в еврозоната – сюжет за след 2015 г.

Полша вероятно ще поведе страните кандидати за въвеждане на еврото от Централна и Източна Европа

14:41 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley: България в еврозоната – сюжет за след 2015 г.

България, Унгария и Румъния може да влязат в еврозоната чак през втората половина на следващото десетилетие, се посочва в доклад на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Прогнозата е доста по-песимистична спрямо тази на новия финансов министър Симеон Дянков, че може да започнем да използваме единната валута от средата на 2013 г. от Юробанк И Еф Джи обаче също очакват България да се присъедини към еврозоната по-късно, отколкото са официално изразените очаквания към момента.

Полша може да поведе страните от Централна Европа, които са кандидати за членство в еврозоната, въвеждайки еврото през 2014-2015 г., докато Унгария, България и Румъния са “сюжет за втората половина на следващото десетилетие”, според Паскуале Диана, икономист към Morgan Stanley в Лондон.

Миналата седмица Полша официално се отказа от обявената цел за влизане в еврозоната през 2012 г. заради лошото състояние на публичните финанси, липсата на вътрешен политически консенсус и волатилния обменен курс на местната валута.

Очаква се финансовото министерство да обяви нова дата за въвеждане на еврото през това тримесечие.

Ограничаването на бюджетния дефицит до най-много 3% от БВП “изглежда като далечна перспектива” за всички страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, се посочва в доклада.

Според доклада дефицитите на Полша, Чехия и Румъния ще достигнат около 6 на сто от брутния им вътрешен продукт тази година, като през 2010 г. може да се увеличи още повече и е малко вероятно да се свие до изисквания за членство в еврозоната лимит до 2013- 2014 г.

Освен това от Morgan Stanley прогнозират, че дълговете на Полша ще достигнат 60 на сто от БВП, а на Унгария - 80 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още