IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пак лансират идеята за бизнес инкубатори в изостаналите райони в страната

За целта може да се използват стари сгради и съоръжения на неработещи вече промишлени предприятия, смятат от БАН

11:33 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пак лансират идеята за бизнес инкубатори в изостаналите райони в страната

Правителството трябва да поощри създаването на международни бизнес центрове и инкубатори, чрез които на българския пазар да се привлекат допълнителни чуждестранни инвестиции и от по-малки европейски компании, предлагат от Икономическия институт на БАН.

Увеличеният по този начин приток на преки чужди инвестиции в страната ще намали безработицата и ще насърчи развитието на нови производства в изостаналите региони, смятат икономистите.

За да се осъществи идеята, според д-р Николай Найденов от БАН, местните институции трябва да стимулират създаването на специализирани международни инкубатори, или вече съществуващите бизнес центрове у нас, трябва да привлекат за свои клиенти неголеми, но перспективни чуждестранни фирми. Основното е, те да се занимават с производствена дейност и то в отрасли, които са били характерни за съответните райони преди началото на прехода. Поради географската близост и членството на страната в ЕС, най-ефективно би било усилията да се насочат към компании от ЕС, смята икономистът.

Като база за създаването на международните бизнес инкубатори могат да се използват стари сгради и съоръжения на неработещи вече промишлени предприятия в страната. Така учредителите им ще могат да предлагат на партньорите си производствени помещения. Самите сгради биха могли да се отдават дългосрочно под наем и дори да се продават, „но на компании със сериозни намерения за установяване в съответния регион“.

Идеята за бизнес инкубаторите в България се развива от повече от 15 години, но въпреки това все още добре структурираните организации с успешна реализация са малко на брой. Малкото реално действащи бизнес инкубатори в страната са резултат от финансовата и експертна подкрепа на чуждестранни донорски организации и международни проекти.

Най-общо в България могат да се различат 3 типа бизнес инкубатори – т.нар. общ тип, високотехнологични и виртуални. Най многобройна е първата група, в която попадат бизнес центровете, на чиято територия работят разнородни по дейност фирми.

Засега в България има само два високотехнологични бизнес инкубатора – в Габрово и Варна. Дейността им е съсредоточена в подкрепата на идеи и проекти в сферата на информационните и иновационни технологии. Два са и работещите виртуални центрове в страната – Европейски виртуален инкубатор и инкубатора в Габрово, който работи и в уеб пространството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още