IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отхвърлиха иск за 9,5 млн. евро на EVN към Агенцията за приватизация

В държавния бюджет ще постъпят близо 11 млн. евро, освободени от доверителната сметка, открита при сключване на приватизационния договор

14:45 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха иск за 9,5 млн. евро на EVN към Агенцията за приватизация

Арбитражният трибунал в Париж се произнесе на 13 юли с окончателно решение, по силата на което са отхвърлени приблизително 99% от исковете на EVN AG, Австрия, заведени срещу Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол, касаещи приватизационната продажба на 67% “Електроразпределение – Пловдив“ ЕАД, гр. Пловдив, и 67% от капитала на “Електроразпределение – Стара Загора“ ЕАД, гр. Стара Загора, съобщиха от АП.

Предмет на исковете бе обезщетение за неспазване на гаранциите на продавача, касаещи финансовото състояние на дружествата и по-точно - данъчните задължения на дружествата, задължения, свързани с уличното осветление, несъответствия във финансовите отчети на дружеството, както и лихвата върху тези суми.

Общият размер на разгледаните искове е приблизително 9,5 млн. евро.

В резултат на положителното за АП решение ще бъде освободена сумата, задържана в доверителната сметка, открита при сключване на приватизационния договор. Посочената сума към настоящия момент е в размер приблизително на 11 млн. евро. Сумата представлява част от цената, платена за двете електроразпределителни дружества, поради което е приход от приватизацията им и ще постъпи в държавния бюджет.

Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол трябва да заплатят единствено приблизително около 100 хил. евро на “Електроразпределение Пловдив” АД за платени от дружеството задължения по Данъчно облагателен акт, касаещ периода преди приватизацията, който впоследствие е обжалван от дружеството и е потвърден от българския съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още