IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 65% гласуват против кредит от МВФ

Дори предпазното споразумение с МВФ ще ни носи разходи, тъй като се плаща лихва върху неусвоения кредит

13:15 | 03.08.09 г.
Анкета: 65% гласуват против кредит от МВФ

Според 65% от гласувалите 2 118 читатели на Investor.bg България не трябва да тегли кредит от Международния валутен фонд (МВФ). На противното мнение са 25% от гласувалите, а 10% не могат да преценят.

До момента няколко страни от Централна и Източна Европа поискаха помощ или заявиха такова желание, а някои вече и получиха кредити от МВФ, като в групата са Украйна, Латвия, Литва, Румъния, Унгария и Полша.
Общото между страните, поискали помощ от МВФ, е, че отчитаха бюджетни дефицити, включително и преди световната криза да връхлети региона.

България отчита бюджетен излишък в последните години, като дори за първото полугодие на 2009 г. има излишък от 183 млн. лв., а към 30 юни 2009 г. страната ни има 8,26 млрд. лв. фискален резерв.

Интересна подробност относно кредитите на МВФ е, че дори „предпазно споразумение“ ще носи разходи за България, защото страната ни ще заплаща такса „интерес“, като процент от неусвоената главница.

Основните мерки, които МВФ налага на кредитираната страна, са провеждане на реформи, включително в социалната сфера и ограничаването на разходите като цяло, нещо, което планира да направи финансовият министър Симен Дянков, чрез актуализация на бюджета и ограничаване на държавните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още