IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бургаската топлофикация планира инсталация за изгаряне на биомаса

Предвидената инвестиция в инсталацията с мощност 40 мегавата е 3 млн. евро

10:39 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бургаската топлофикация планира инсталация за изгаряне на биомаса

Бургаската топлофикация е на път да осъществи проект по внедряване на инсталация за изгаряне на биомаса. С новото съоръжение частично ще бъде заменена досегашната горивна база природен газ на един от водогрейните котли, като основен първичен енергоресурс ще бъде използван дървесен чипс.

Производството ще бъде по-екологично, тъй като биомасата е възобновяем източник на енергия и изгарянето на подобен вид горива е с нулев емисионен фактор, т.е. счита се, че в процеса на горене не се отделя въглероден двуокис, обясниха от дружеството.

Съоръжението ще замени един водогреен котел, работещ на природен газ през отоплителния период, когато високо ефективната инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия, работеща целогодишно на природен газ, не е достатъчна за отоплението на града. За сметка на биомасата ще бъде намалено с около 15% консумираното количество природен газ при съвместната работа с инсталацията за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

При метеорологични условия, сходни с тези от последните няколко години и проблеми с доставките на други горива, инсталацията ще може да покрие изцяло топлинния товар на града, без да се използва друго гориво.

Отпадъкът от горивния процес е богата на много минерали дървесна пепел, която, както това се прави в по развитите страни, би могла успешно да се използва като тор в земеделието.

Новата инсталация ще даде на бургаската компания и по-голяма икономическа независимост, смятат от топлофикацията. Дружеството ще може на практика да използва три вида горива: природен газ, котелно гориво и биомаса и няма да бъде зависимо от доставките на природен газ.

Инсталацията за изгаряне на биомаса е съвместен проект с турската фирма „Мимсан” от гр. Алатия. Инвестицията ще бъде на стойност около 3 млн. евро.

Ако проектът се реализира, Топлофикация Бургас ще е първата топлофикация в страната, която ще разполага с подобна инсталация с мощност от 40 мегавата. Очакванията на ръководството на компанията са в началото на 2010 г. новото съоръжение да започне работа.

По подобен проект работят и във варненската топлофикация. Планираше се инсталацията там да заработи в края на тази година, но графикът на работа се удължи, като последно беше съобщено, че пускът ще е през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още