IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 август

08:06 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 август

България може да издаде нови еврооблигации
в. Дневник

България може да емитира еврооблигации на международните пазари, за да финансира дупката в бюджета. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за "Блумбърг". "Ако пазарите се успокоят, България може да издаде книжата през следващите девет месеца", казва Дянков и допълва че, размерът на емисията ще зависи от бюджетния дефицит. По думите му вече е започнала и подготовката на документите за кандидатурата за влизане в "чакалнята за еврозоната" ERM II през ноември тази година. "Има голяма несигурност за това какво ще се случи в региона заради финансовата криза. Това няма да попречи на кандидатурата, но може да ускори скоростта на разглеждането й", казва той.

Проектът за второ сити на София е пред провал
в. Сега

Има голяма вероятност проектът за втори център на София да завърши единствено с избор на архитектурно предложение. Причината е, че победителят в конкурса - френският архитект Доминик Перо, е поискал солена сума за откупуване на идеята си. "Той представи пред нас проекта си на базата на изготвен от него ценоразпис", обясни пред "Сега" Димчо Михалевски, бивш регионален зам.-министър, който отговаряше за провеждането на състезанието. По думите му исканата от Перо сума е 5 млн. евро.

Държавата обаче предвиди за задвижването на проекта само 3 млн. лв., а от тях 1 млн. лв. са предназначени за откупуване на идеите на останалите кандидати. Освен победителя Доминик Перо в конкурса участваха светила като Заха Хадид, сър Норман Фостър, Максимилиано Фуксас и др. "Така остават 2 млн. лв., предназначени за проекта на Перо", обясни Михалевски. Той допълни още, че правителството на Бойко Борисов ще трябва да реши дали да продължи нататък. Според Михалевски единствено при разговори с Перо би могла да се договори и по-приемлива сума. (...)

Плановете бяха второто сити на столицата да е разположено на 6-и км на бул. "Цариградско шосе" върху площ от 660 дка. Самият комплекс ще включва правителствени сгради, хотели, офиси, магазини, банки, жилищна част, научен център с обсерватория, алеи, градини.

Животновъди готвят протести срещу банките
в. Новинар

Животновъди, бизнесмени и всички фирми, които са принудени да разпродават имуществото си заради просрочени задължения към банките, ще протестират. Това заяви в неделя председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски пред „Новинар”. Все още не е ясно точно кога и къде ще се проведе шествието, но най-вероятно ще е в началото на септември, обясни Цаконски. Предвижда се начинът на протест и мястото на демонстрацията да бъдат уточнени на заседание на Управителния съвет на асоциацията, което ще се проведе в близките дни. Веднага след това ще призовем всички сектори, които са "ужилени" от банките, да се включат в протеста, уточни Цаконски. Основната причина за шествието е, че в условията на икономическа криза всички сектори са изпаднали в тежко състояние, а финансовите институции не предлагат никакви облекчения за бизнеса.

Само 8.5% от жилищата у нас са застраховани срещу земетресение
в. Сега

Едва 8.5% или 313 983 жилища у нас са застраховани срещу земетресение, а малко над 10% - срещу наводнение. Това показва анализ на Комисията за финансов надзор. "Това са изключителни ниски нива. В ЕС срещу подобни рискове се защитават 60% от имотите, а в САЩ - 87%", коментира Красимир Станков, застраховател и член на сдружението за управление на катастрофични рискове. Застраховките срещу бедствия у нас не са задължителни, въпреки опитите на бранша чрез закон да принуди хората да си купуват такива полици всяка година. "В средата на септември отново ще представим въпроса на финансовия министър", заяви Станков.

Губим 6 млн. евро без ремонта Владая - Перник
в. Стандарт

6 милиона евро може да загуби страната ни, ако бъде спрян ремонтът на пътя от Владая до Перник. Средствата, с които се разширява участъкът от направлението Кюстендил - София, са договорени по програмата "Транзитни пътища IV". Ако парите не бъдат усвоени до края на годината, те ще бъдат загубени. Въпреки че проектът стартира отдавна, едва в събота започна реалната работа по трасето. Загубени са повече от три години. Ако заради недоволството на чакащите блокирани коли по трасето ремонтът отново се замрази, проектът вероятно няма да види реализация в близко бъдеще.

Пътният участък Княжево - Владая - Драгичево е един от най-натоварените и опасните в страната. Проектът предвижда освен ремонт на съществуващото трасе пътят да бъде разширен. Третата лента е предвидена за реверсивно движение - тя ще се ползва от водачите и в двете посоки, според натовареността на трафика. Със завършването на проекта в края на септември ще се решат и проблемите с отводняването и свлачищата по трасето, заради които редовно се образуваха километрични колони от автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още