IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на Китай нараства за пети пореден месец

Правителствените планове за стимулиране на икономиката продължават да дават резултати, борсата скочи с 18% за месец

10:12 | 01.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на Китай нараства за пети пореден месец

Статистиката продължава да отчита подобрение на производството в Китай, което нараства за пети пореден месец. Това ясно показва, че планът за стимулиране на икономиката, който е на стойност 4 трлн. долара (586 млрд. долара), продължава да дава резултати.

Официалният индекс на производствената активност – PMI, се е повишил с минималния 0,1 пункт до 53,3 пункта през юли, съобщават от Федерацията за логистика и поръчки в Китай, предава Bloomberg.

По правило стойности на показателя над 50 пункта дават сигнал за повишаване на производствената активност.

Разходите за стимули в Китай и субсидирането на поръчките от страна на голям брой компании са помогнали за противодействие на спада в износа и са довели до повишаване на резултатите на множество дружества.

„Възстановяването е много силно“, смята Уанг Тао, икономист от UBS в Пекин. „To обаче все още не е стабилно, тъй като е предизвикано единствено от стимулите“, посочва специалистът.

Индексът на експортните поръчки през юли се е повишил с 0,7 пункта до 52,1 пункта. Индексът на производството е напреднал с 0,2 пункта до 57,3.

Всичко това дава своето отражение върху борсовата търговия в страната. Основният индекс Shanghai Composite е скочил с 85 на сто от началото на годината, а само през юли повишението възлезе на 15 на сто. Това кара мнозина да предупреждават, че в страната с надува нов балон на фондовия пазар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още