IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Старото МОСВ похарчило 700 млн. лв. за „неприоритетни“ проекти

Приоритетни според новия министър са проекти в големи населени места, докато досега са реализирани само в малки

16:04 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Старото МОСВ похарчило 700 млн. лв. за „неприоритетни“ проекти

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) под ръководството на Джевдет Чакъров е изразходило за „неприоритетни“ проекти над 700 млн. лева, заяви на първата си пресконференция новият министър Нона Караджова. Тя поясни, че под „неприоритетни“ проекти има предвид главно сключването на договори за реализирането на водни проекти с европейски средства в малки населени места, а за приоритетни счита изграждането на депа за отпадъци и пречиствателни станции за големите населени места.

Караджова посочи, че за изграждането на всички регионални депа за отпадъци по европейските стандарти са необходими около 600 млн. лева. Новият министър посочи, че по всяка вероятност до месец Европейската комисия (ЕК) ще започне наказателна процедура срещу България и още няколко страни именно заради неизграждането в срок на депата. В средата на месеца от ЕК заявиха, че Румъния и Полша имаме още малко време да се справим с проблема, но не беше уточнено колко ще е то.

Нона Караджава поясни, по принцип наказателните процедури траят година-година и половина, преди въпросът да бъде отправен до Европейския съд, който определя финансови санкции - така че има вероятност да не бъдем санкционирани, ако се изпълнят определени изисквания.

Държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ е сключило договори с фирми за 150 млн. лв., при положение че бюджетът му за годината е 70 млн. лева, съобщи министърът на околната среда. Затова предстои договорите да бъдат преразгледани и по възможност част от тях разтрогнати, защото са за „неприоритетни“ проекти, за да може сумата за плащанията от ПУДООС да намалее наполовина.

По думите на Караджова, въпреки че предишният министър се е „похвалил“ с одобрение на проекти по оперативна програма (ОП) „Околна среда“ за 1 млрд. лева и сключване на договори за 600 млн. лева, според новото ръководство на министерството, само договори за около 300 млн. лева са по „приоритетни“ проекти. Останалите договори са за водни проекти на малки общини, които според Караджова не е изгодно да се строят с европейски средства, затова при наличие на законова възможност ще бъдат прекратени. Нона Караджова посочи, че по нейно мнение трябва да се даде приоритет на проектите за пречиствателни станции и друга водна инфраструктура на големите общини, затова и по ОП „Околна среда“ ще стартират скоро именно тези схеми.

„Изоставаме с усвояването на средствата по ИСПА, а програмата прекратява действието си до края на 2010 г.“, заяви още министърът на околната среда. Тя се аргументира, че въпреки че Джевдет Чакъров отново се е „похвалил“ със сключване на договори по предприсъединителната програма за 1 млрд. лв., то от тях са усвоени само 28%, като има забавяне на строителството на пречиствателни станции в страната.

Около 1000 заявки на фирми за разрешителни „залежават“ в МОСВ, като тяхното разглеждане се бави необосновано дълго време, информира още Караджова. В тази връзка тя заяви, че тези разрешителни ще бъдат разгледани в кратки срокове, за да не се бави реализирането на проектите на фирмите, а и ще бъде разгледан по принцип начина на издаване на разрешителни с цел облекчаването му.

Ще бъде направен и одит на извършените при предишното ръководство на МОСВ процедури за обществени поръчки.

Като по-краткосрочни приоритети в работата си Караджова посочи именно ускоряване на работата по ОП „Околна среда“ и ИСПА по приоритетни проекти, ускоряване строителството на депата за отпадъци, а стратегическа задача на министерството е подобряване управлението на водната инфраструктура (водопроводи, язовири, диги и др.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още