IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor’s очаква запазване на валутния борд у нас

Агенцията потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк

14:58 | 30.07.09 г.
Standard and Poor’s очаква запазване на валутния борд у нас

"Очакваме валутният борд да се запази до въвеждането на еврото в България” се казва в съобщение на международната рейтингова агенция Standard and Poor’s до УниКредит Булбанк, с което рейтинговата агенция потвърди дългосрочния рейтинг ВВВ и краткосрочния А-3 на банката, съобщиха от банката.

Това е най-високата възможна в момента кредитна оценка, тъй като според правилата на Standard and Poor’s максимално постижимият рейтинг на една финансова институция не може да надвишава рейтингът на страната, в която тя оперира. България също има рейтинг BBB/Negative/A-3.

Перспективата на рейтинга остава негативна заради същата оценка, която има България, се казва в официалното съобщение на Standard and Poor’s.

„УниКредит Булбанк е адекватно позиционирана да се справи с влошената икономическа среда заради непрекъснатата подкрепа, която получава от компанията-майка, заради развитието си и заради стратегиите си за управление на риска, които са по-консервативни и по-добре развити от стратегиите на конкурентите й на пазара”, се казва в съобщението на Standard and Poor’s

Въпреки че отбелязва очакваното повишеното ниво на лоши заеми от 2,1% в края на 2008 г. на 2,7% в края на март 2009 г., агенцията съобщава, че това ниво е значително под средното за банковата система и банката има по-нисък кредитен риск от конкурентите си на пазара. В условията на рецесия, агенцията очаква, както и за пазара като цяло, намаление на печалбата.

Според Standard and Poor’s българските банки имат значително по-нисък риск по отношение на кредитиране в чуждестранна валута в сравнение с много други източноевропейски държави, чиито валути се обезцениха в края на 2008 и началото на 2009 г.

Според оценката на Standard and Poor’s УниКредит Булбанк е видно стратегически важна банка за УниКредит Груп в стратегията и в Централна и Източна Европа. За 2009 г. групата е предоставила финансиране в размер на 1,2 млрд. евро на българската банка.

Основен източник на финансиране са депозитите. Водещите позиции на УниКредит Булбанк по този показател (14% пазарен дял към края на март 2009) зависят от агресивните депозитни стратегии, предприемани от други банки, се посочва в доклада на Standard and Poors.

Друг важен източник на финансиране, благодарение на който банката подкрепя клиентите си в условията на криза, са кредитни линии от големите институционални партньори като ЕБВР, ЕИБ и Банката за развитие в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 30.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още