IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средно 1,3 млрд. лв. годишни загуби от лоши обществени поръчки

Парите се губят от корупционни практики и неизгодни поръчки, излишните процедури дори не влизат в сметката

14:31 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Средно 1,3 млрд. лв. годишни загуби от лоши обществени поръчки

Средно годишно загубите от лоши обществени поръчки са на стойност 1,3 млрд. лева най-малко, което е 2 на сто от БВП. Това каза доц. Константин Пашев от Асоциацията за мониторинг на управлението.

Той представи резултатите от проект за прозрачно управление на централното и местно ниво в България на Института за икономическа политика, Асоциацията за мониторинг на управлението и Националната асоциация на общинските служители в България.

По думите на Пашев, в посочените данни не влизат загубите от ненужни поръчки. За да се изчислят и те, трябва да се извърши преглед на поръчките по целесъобразност, каза експертът. Не са отчетени и загубите от обществени поръчки на етап на изпълнение.

Данните на Националната система за мониторинг на корупцията сочат, че през 2002 г. всяка втора фирма е давала подкуп, а през 2007 г. - всяка десета е правила това. Общо 80 на сто от представителите на бизнеса твърдят, че корупция има. Изводът е, че противоречията в данните се дължат не на намаляване на корупцията, а на отпадане на „случайните играчи“ при обществените поръчки, каза Пашев.

Според социологически проучвания, цитирани от него, през 2002 г. 43 процента от фирмите са участвали в процедури, а през 2007 г. - едва 10 на сто. Намалява и участието на среден брой фирми, участващи в една поръчка.

В системата на обществените поръчки се разпределя огромен финансов ресурс – 11,1 на сто от БВП за миналата година, а средно годишно сключените договори бележат ръст с 31 на сто, отбеляза Пашев. Такъв обем е труден за контролиране, поради недостатъчния административен капацитет. Поръчките са малки, в сравнение с европейските мащаби - под 200 хил. евро на договор, което натоварва контролните органи, добави той.

Две трети от пазара се заемат от строителството и услугите. Това са договори и поръчки, при които е необходима сериозна експертиза, за да се установи, че изпълнението отговаря на офертата, спечелила търга, отбеляза Пашев.

Контролът върху изпълнението на поръчката почти отсъства от системата за управление на обществените поръчки, коментира експертът. Все още е голям делът на процедурите, които се възлагат чрез договаряне, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още