IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Заплашва ни спад на БВП от 6,3% за годината

Новият финансов министър няма да внася официална актуализация на бюджета в парламента, за по-бързо процедурата ще се извърши с решение на МС

13:44 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Заплашва ни спад на БВП от 6,3% за годината

Според последните прогнози на Министерството на финансите (МФ) спадът на БВП за 2009 г. може да достигне 6,3%. Това заяви новият министър на финансите Симеон Дянков след първото заседание на новия Министерски съвет (МС).

Той посочи, че също според последните данни за резултатите в приходната част на бюджета за първото полугодие приходите са с 16% по-малко от заплануваното в Държавен бюджет 2009, в който беше планиран растеж на БВП за годината от 4,7%.

„Към момента се очертава дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв., което е повече отколкото предполагахме доскоро“, каза Симеон Дянков. В началото на седмицата министърът цитира сума от 1,5-2 млрд. лв.

Той посочи, че за да се запълни тази голяма липса на приходи, би трябвало да се орежат и социални разходи, и разходи за образование, „което не е желателно“. Затова според него ще се върви към вариант около половината от посочената сума да бъде намалена чрез съкращаване на бюджетните разходи, а за компенсиране на останалата част – да се търсят други източници на приходи.

Той обаче не уточни точно какви ще са те.

Така стремежът ще бъде да се стигне до балансиран бюджет в края на годината, заяви новият финансов министър.

Той уточни, че в скоро време ще бъдат предложени по-конкретни мерки, включително и за отделните министерства, за съкращаване на разходите. За да може мерките да влязат по-скоро в действие, засега намеренията на правителството са Бюджет 2009 да не се актуализира официално чрез внасяне на нов проект в Народното събрание, а процедурата да се извърши чрез решение на Министерски съвет.

Ако обаче промените са по-големи от първоначално предвижданите, през месец октомври, заедно с предложението за Бюджет 2010 в НС ще бъде внесено и предложение за актуализация на Бюджет 2009.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още