IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес със 7,6% ръст на продажбите на тримесечна база

През второто тримесечие нетната печалба на дружеството намалява до 168 хил. лв. спрямо 255 хил. лв. печалба през първото

17:16 | 28.07.09 г.
Фазерлес със 7,6% ръст на продажбите на тримесечна база

За второто тримесечие силистренският производител на фазер Фазерлес АД отчита приходи от продажби на стойност 4,2 млн. лв., което представлява повишение от 7,6 на сто спрямо първото тримесечие, когато бяха реализирани приходи от продажби в размер на 3,9 млн. лв.

От отчета на Фазерлес, представен чрез БФБ-София, става ясно още, че през второто тримесечие нетната печалба на дружеството намалява до 168 хил. лв. спрямо 255 хил. лв. печалба през първото.

За полугодието продажбите възлизат на 8,1 млн. лв. и намаляват на годишна база с 46 на сто. Нетната печалба от началото на януари до края на юни е 423 хил. лв. и намалява с 89% на годишна база.

През отчетния период Фазерлес работи при ограничителен режим, т.е. работи само една от технологичните линии, втората е спряна и консервирана до разширяване на пазара на готовата продукция.

„Кризата ни принуждава, независимо от стабилното финансово състояние да извършваме сериозен контрол и анализ на производствените разходи и ограничаване на непроизводствените разходи“, коментират от Фазерлес.

Въпреки сериозното отражение на кризата върху дейността на дружеството, мениджмънтът на Фазерлес е взел решение за продължаване изпълнението на основния проект от дългосрочната инвестиционна програма - “Закупуване и монтаж на инсталация за изгаряне на дървени и други био отпадъци и производство на топлинна енергия”. Очаква се завършване на проекта до края на трето тримесечие на 2009 г.

Така през шестмесечието са извършени инвестиционни плащания за 3,3 млн. лв., 2 млн. лв. от които са покрити с нетен положителен поток от оперативна дейност, а останалата част, включително и плащания, свързани със заемни средства и дивиденти, са финансирани с постъпления от заеми за близо 2 млн. лв.

В резултат от началото на годината се увеличават дългосрочните задължения към банки – от 1,8 млн. лв. към края на декември миналата година до 3,5 млн. лв. към края на юни тази година.

Въпреки това делът на собствения капитал в общите активи се запазва на високо ниво – 81 на сто, а паричните средства към края на юни покриват 2,5 пъти краткосрочните задължения.

Съотношението цена/печалба е 6,8, цена/счетоводна стойност е 0,65, а цена/продажби – 0,7.

Днес нямаше сделки с книжата на Фазерлес.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още