IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът пак започва да задълбочава спада си

Промишлеността допринася в най-голяма степен за негативните настроения

11:15 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът пак започва да задълбочава спада си

С 1,2 пункта се понижава общият показател на бизнес климата през юли спрямо предходния месец, показват данни на националната статистика. Причина за спада е негативното развитие на бизнес конюнктурата в промишлеността и търговията на дребно. Колебания на отрасловите показатели на бизнес климата в положителна посока през юли се отчитат в строителството и услугите.

През юни също имаше спад на бизнес климата, като понижението беше малко по-слабо – с 1,1 пункта на месечна база. Силно негативни бяха и първите няколко месеца на годината, като единствено през май се наблюдаваше леко подобрение на настроенията на бизнесмените.

В промишлеността бизнес климатът през юли пада с 4,3 пункта в сравнение с юни и към момента регистрира най-ниска стойност от влошаването на стопанската конюнктура в отрасъла от края на миналата година. Спадът се дължи както на понижените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия, така и на изразените по-песимистични очаквания за измененията на бизнес ситуацията през следващите шест месеца.

През юли бизнес анкетата отчита намалена производствена дейност на промишлените предприятия, макар намалението да е с по-бавен темп в сравнение с предходните месеци. Осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) намалява от 5 през април на 4,4 месеца през юли. Средната осигуреност с поръчки през 2008 г. е била 5,9 месеца. Средното натоварване на мощностите в промишлеността продължава да спада и през юли достига 63,9%. За предходната календарна година то е било средно 74,9%.

През юли основни фактори, затрудняващи дейността в промишления отрасъл, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната и чужбина, като проблемите, свързани с тях, се увеличават в сравнение с предходния месец.

В строителството има покачване на секторния показател с 2,4 пункта. Оптимизмът обаче е свързан по-скоро с очаквания за запазване на настоящата (вече намалена) строителна активност през следващите три месеца, отколкото с нейното увеличение. Пак се отчитат ръст на клиентите със забавяне на плащанията, както и планове за намаление на персонала.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през юли е с 1,5 пункта под равнището си от предходния месец в резултат на по-резервираните мнения на стопанските ръководители за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Продължава да намалява обемът на продажбите. Очакванията за следващите три месеца също не са особено оптимистични. Прогнозите за заетите са по-неблагоприятни и се очаква намаление.

В сектора на услугите показателят бележи ръст – с 1,6 пункта. Това се дължи на относително по-добрите оценки на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация, т.е. по-малко са тези които посочват, че тя се е влошила. Същото се отнася и за относително по-благоприятните оценки за търсенето на услуги през последните три месеца, т.е. по-малко са тези, които посочват, че търсенето е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още