IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златни пясъци с 60% спад на продажбите, излиза на загуба

Само за второто тримесечие спадът на неконсолидираните продажби на годишна база е 35 на сто до 4,3 млн. лв.

20:10 | 27.07.09 г.
Златни пясъци с 60% спад на продажбите, излиза на загуба

От началото на годината Златни пясъци АД е реализирало нетни приходи от продажби на неконсолидирана основа в размер на 6,3 млн. лв. и загуба в размер на 25 хил. лв., показа отчетът на дружеството, представен чрез БФБ-София.

Спрямо шестмесечието на миналата година продажбите на Златни пясъци падат с 59 на сто, а реализираният финансов резултат за същия период бе печалба от 4,7 млн. лв.

Дейността на Златни пясъци се характеризира със силно изразен сезонен характер, предвид на това, че дружеството се занимава с туристически услуги. По традиция Най-силното тримесечие за компанията е третото.

Само за второто тримесечие спадът на неконсолидираните продажби на годишна база е 35 на сто до 4,3 млн. лв., но от април до юни е реализирана печалба от 771 хил. лв.

„Очакваното намаляване на приходите от туристически услуги ще се компенсира с намаление на разходите за дейността“, става ясно от отчетите на компанията.

За периода януари-юни разходите по икономически елементи намаляват с 37 на сто до 6,153 млн. лв.

„С оглед на пазарите, на които се предлагат туристически услуги от Златни пясъци АД и прогнозите на дългогодишните партньори, чрез които дружеството оперира на тези пазари, в началото на туристическия сезон не се очаква значително намаляване на търсенето на услуги в курортния комплекс „Златни пясъци“, коментират от компанията.

„Предпоставка за тези очаквания са традиционните от години по-благоприятни условия за организирани туристически пътувания спрямо останалите туристически комплекси и морски курорти в България, които комплексът като цяло предлага. Такива са най-вече умереното ново строителство, природните дадености на Природен парк „Златни пясъци“, разнообразието на услугите и удобните транспортни връзки“, става ясно още от отчетите на туристическото дружество.

Златни пясъци има инвестиции в капитала на 5 дъщерни дружества и в капитала на други 5 компании. Относителният дял на собствения капитал в общото финансиране на Златни пясъци е 78 на сто.

С актуалните данни от отчета за полугодието, неконсолидираното съотношение цена/печалба е 5,33, цена/счетоводна стойност на акция е 0,21, а цена/продажби е 0,47.

Днес нямаше сделки с книжата на компанията.

 

Свързани компании:

Златни пясъци АД(ZLP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още