IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти половината мостове у нас имат нужда от ремонт

Над 80 на сто от мостовете са строени след Втората световна война

08:13 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Почти половината мостове у нас имат нужда от ремонт

Около 45 на сто от мостовете с дължина, по-малка от 20 метра, би следвало да се ремонтират в краткосрочен и средносрочен план, в това число има мостове, които се нуждаят от спешни ремонтни работи. Това смята инж. Лазар Лазаров, директор на Централната лаборатория по пътища и мостове към Националната агенция „Пътна инфраструктура“.

Над 80 на сто от мостовете са строени след Втората световна война, посочва Лазаров, цитиран от БТА. Според „Инструкцията за технически надзор и поддръжка на пътни мостове и водостоци“ от 1993 г. на НАПИ мостовете се
подлагат на основни прегледи - през 10 и 5 години след пуска; веднъж в годината се правят годишните прегледи, а текущите огледи се правят два пъти годишно. При нужда се правят и специални обследвания, посочи Лазаров.

Той припомня, че по заповед на изпълнителния директор на агенцията инж. Янко Янков, в средата на юли беше създадена Постоянна комисия за мостовите съоръжения по републиканските пътища. До края на август комисията трябва да подготви цялостен анализ за състоянието на мостовете в страната и да предложи на ръководството мерки за подобряване на експлоатационното състояние там, където това се налага, а също и да подготви единен регистър на съоръженията. На базата на този доклад ще се предложи на правителството програма, която да започнем да изпълняваме във времето, каза Лазаров.

Колко ще струва поддръжката можем да кажем, след като постоянната комисия изготви предварителния доклад, „но трябва да се има предвид, че бюджетът на НАПИ е ограничен“.

В отговор на въпрос кога се очаква ръководството на НАПИ да обяви обществена поръчка за избор на консултантски фирми, които да извършат обследване и мониторинг на мостовете Лазаров каза, че до края на август комисията следва да представи на изпълнителния директор предварителния си доклад за цялостното състояние на инженерните съоръжения по републиканските пътища и след него може да се вземе решение.

Лазаров съобщи още, че се предвижда новите договори за текущо и зимно поддържане на републиканските пътища, в т.ч. всички пътни съоръжения и принадлежности, да бъдат със срок на действие четири години. Надзорният съвет на НАПИ е в процес на утвърждаване на типовата документацията за участие в открита процедура за възлагане на обществена поръчка, каза Лазаров.

Той припомни, че тази година са изпълнени дейностите по текущо и зимно поддържане съгласно одобрените от дирекция „Оперативен контрол и управление на риска“ месечни задания. Към момента одобреният бюджет на дирекция „Експлоатация и поддържане на републиканската пътна мрежа“ за 2009 г. е в размер на около 130 млн. лв. Внесено е предложение с вътрешна корекция бюджетът за дейността на дирекцията да се увеличи на около 160 млн. лв. Не мога да кажа дали това на практика ще се случи, каза Лазаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още