IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НС гласува днес новото правителство

Новото правителство ще се състои от 15 министерства, като отпадат Министерството на държавната администрация и Министерството на извънредните ситуации

07:54 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
НС гласува днес новото правителство

Народното събрание (НС) ще гласува днес правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Депутатите ще трябва да дадат своя вот три пъти.

Първо - за кандидатурата на Борисов за министър–председател, след това за структурата на Министерския съвет и накрая за състава на бъдещия кабинет.

Новите министри (министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов, министър на финансите – Симеон Дянков, министър на регионалното развитие и благоустройството – Росен Плевнелиев, министър на труда и социалната политика – Тотю Младенов, министър на отбраната – Николай Младенов, министър на външните работи – Румяна Желева, министър на правосъдието – Маргарита Попова, министър на образованието – Йорданка Фандъкова, министър на здравеопазването – Божидар Нанев, министър на културата – Вежди Рашидов, министър на екологията – Нона Караджова, министър на земеделието – Мирослав Найденов, министър на транспорта – Александър Цветков, министър на икономиката, енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, министър на физическото възпитание и спорта – Свилен Нейков, министър без портфейл – Божидар Димитров) ще трябва да положат и клетва.

Новото правителство ще се състои от 15 министерства, като отпадат Министерството на държавната администрация и Министерството на извънредните ситуации.

Закриват се постовете на вицепремиера по европейските фондове и на министъра по европейските въпроси.

В същото време Божидар Димитров, който няма да оглави Комисията по културата в Народното събрание заради принадлежността му към бившата Държавна сигурност, ще бъде министър без портфейл на българите в чужбина.

Създава се и Министерство на физическата култура и спорта, начело с треньора по гребане и съпруг на Румяна Нейкова, световна и олимпийска шампионка по гребане – Свилен Нейков. В новото правителството ще има двама вицепремиери.

Церемонията по официалното предаване на властта ще бъде в Министерския съвет.

По–късно новите министри ще се запътят към ведомствата, които оглавяват, и ще поемат управлението от своите предшественици.

Засега е ясно, че Атака, РЗС и СДС ще гласуват за състава на кабинета, ДСБ мисли, докато БСП и ДПС категорично обявиха, че не дават подкрепата си за хората на Борисов.

6-има нови депутати ще се закълнат на местата на герберите, избрани за министри.

На мястото на Божидар Димитров, мажоритарно избран в Бургас, ще влезе осмата в листата на ГЕРБ – Вяра Петрова.

Тя е общинският ръководител на ГЕРБ – Карнобат и директор на предприятие за замразяване на плодове и зеленчуци.

Неврохирургът Людмил Гецов ще замести новия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Гецов беше четвърти в листата във Велико Търново.

Парламентарното кресло на новия министър на културата Вежди Рашидов, избран след оспорвана битка в Кърджали, ще бъде заето от областния лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева.

На мястото на бъдещия земеделски министър Мирослав Найденов идва четвъртият във Враца – лекарят Янко Здравков.

Йорданка Фандъкова, която поема образователното министерство, ще бъде заместена в Народното събрание от бизнесдамата Стефани Михайлова.

Бургаският рапър Тодор Йосифов-Маниака, който беше призован от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от депутатското кресло, ще бъде заместен от Иван Алексиев. Той е инженер-технолог и председател на общинската структура на партията в Поморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още