IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс увеличи цените на Гражданска отговорност втори път за два месеца

Най-сериозно е увеличението за желаещите да пътуват в чужбина, като за два месеца достига 64%

08:22 | 27.07.09 г.
Евроинс увеличи цените на Гражданска отговорност втори път за два месеца

ЗД Евроинс АД отново увеличава цените на задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, научи Investor.bg от застрахователни брокери. Промяната влиза в сила от днес, 27 юли.

От 1 юни тази година Евроинс увеличи цените по Гражданска отговорност с около 20% и влизащата днес промяна е втората за по-малко от два месеца.

Преди 1 юни 2009 г. базовата цена за Гражданска отговорност за лек автомобил с регистрация в София, Пловдив, Варна или Бургас и обем на двигателя до 1 800 куб. см. беше 156 лв./година (167,4 лв. със включени стикер и гаранционен фонд). От 1 юни цената бе увеличена на 178 лв. (189,4 лв. със стикер и гаранционен фонд), а от днес се покачва на 256 лв (267,4 лв. с допълнителните 11,4 лв. за стикер и фонд). Ръстът възлиза на 64%, показват изчисления на Investor.bg. Основното завишение в цената е за желаещите да пътуват в чужбина, като до момента компанията не правеше разлика между възнамеряващите да напускат България и деклариралите такова желание.

Ако същият автомобил се управлява само в България, цената пада до 217,4 лв. на година, което е с 50 лв. по-малко, спрямо пътуващите в чужбина. Ако водачът декларира липса на щети или подновява застраховката към Евроинс, цената пада до 207,4 лв., а ако имаме и двете събития, цената става още по-ниска или 197,4 лв. от 27 юли 2009 г. Преди тази дата цената беше 171,4 лв., или ръст от 16%.

Ако със същия автомобил искате да пътувате в чужбина и нямате щети в последните години, до вчера цената е била 180,4 лв., с включен гаранционен фонд и стикер. От днес цената ще е 257,4 лв. Увеличението е с 43%.

Другата новост при компанията е, че автомобилите, собственост на лизингови компании и банки, се отделят в отделна тарифа и дружеството ще има 3 тарифи. Първата е за автомобили от София, Пловдив, Варна и Бургас. Втората е за другите областни градове, а третата е за автомобили на лизингови компании и банки. Последните няма да могат да ползват отстъпки от базовите тарифи, независимо дали водачите декларират, че ще ги управляват в България. Така най-ниската тарифа за леки автомобили до 1800 куб. см. собственост на лизингови компании и банки става 267,4 лв.

С последните увеличения в цените ЗД Евроинс АД се позиционира сред застрахователите, предлагащи сравнително високи цени на Гражданска отговорност.

За сравнение, в момента най-евтината застраховка за автомобили до 1 800 куб. см. с район на ползване София, Пловдив, Варна или Бургас е при цена от 151 лв./година при управление на автомобила в България и 166 лв. при управление на автомобила в чужбина.

Крайният собственик на ЗД Евроинс АД е Еврохолд България АД със 70% косвен дял, чрез конкретният собственик Евроинс Иншурънс Груп АД. Част от групата на Еврохолд България АД е и Евролийз Ауто АД, чиито автомобили ще бъдат засегнати от отпадането на отстъпките за управление в България, липса на щети и подновяване на полица.

За последните 3 тримесечия до 31 март 2009 г. ЗД Евроинс АД отчита загуби, което вероятно е причина за увеличаване на цените по Гражданска отговорност.
За последните 3 месеца акциите на компанията поевтиняват с 11,15% до 1,466 лв. за акция и 17,2 млн. лв. пазарна капитализация.

Общо за застрахователния пазар премийният приход по Автокаско намалява с 13% през юни на годишна база, докато при Гражданска отговорност има ръст от 27% в приходите на годишна база през юни, основно поради увеличените цени на продукта. Намаляващите приходи от Автокаско принуждават компаниите да се борят за ограничаване на загубите от застраховка Гражданска отговорност.

Свързани компании:

Евролийз Ауто АД - облигации(9K2E)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още