IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо седмично повишение за SOFIX за последните 8 седмици

Публикуването на неконсолидираните отчети за полугодието набира скорост

15:45 | 24.07.09 г.
Първо седмично повишение за SOFIX за последните 8 седмици

Ралито на капиталовите пазари изстреля основните индекси с над процент и половина днес, като това помогна на блу-чип индекса SOFIX да прекъсне „червената“ серия от седем поредни седмични понижения.

Спрямо миналия петък SOFIX добави 0,88% до 352,1 пункта, а BG40 изгуби 0,8%, падайки малко под психологическите 100 пункта.

Публикуването на неконсолидираните отчети за полугодието набира скорост, като следващата седмица инвеститорите ще очакват по-голямата част от тях. Традиционно финансовите отчети се представят пред широката публика в последния възможен момент, който в случая е 31 юли.

Ако съдим по отражението на излезлите до момента отчети върху цените на акциите на съответните емитенти непосредствено след публикуването им, то едва ли можем да очакваме покачване на активността и/или съществени движения в една или в друга посока.

През седмицата Цветослав Цачев от Елана Трейдинг заяви, че само много негативни новини, като например прекратяване на дейност на дружество, биха довели до разпродажби, като е малко вероятно пазарът да реагира и на позитивни изненади. Според него външни фактори биха повлияли на търговията на БФБ.

Вчера Корпоративна търговска банка АД публикува шестмесечен отчет, който показа ръст на печалбата с 43 на сто до 29,2 млн. лв. и ръст на нетния лихвен доход от 40 на сто до 30,4 млн. лв. Въпреки това книжата на банката изгубиха днес 1% до 50 лева за акция, а за седмицата спадът възлезе на близо 12 на сто.

За последните 5 работни дни акциите на Българо-американска кредитна банка АД се понижиха с 1,8 на сто до 10,6 лева за брой, след като печалбата на институцията падна с 24% от януари до юни на годишна база.

От своя страна вчера Билборд АД обяви спад на неконсолидираните си продажби от 20 на сто за второто тримесечие до 3,2 млн. лв., след като през първото тримесечие на годишна база продажбите нараснаха с 26% до 3,2 млн. лв. Днес книжата на дружеството добавиха 1,5% до 1,4 лева при обем от 150 прехвърлени лота. За седмицата понижението по позицията е малко над процент.

Продажбите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ през второто тримесечие се увеличиха с 80 на сто спрямо първото до 7,5 млн. лв., което доведе до забавяне на годишния спад на продажбите му за същия период до 33% от 40% годишен спад на продажбите през първото тримесечие. Причината, по данни на ФеърПлей, е прогресивно нарастване на реализацията на апартаменти от комплекса Санта Марина в Созопол на руския пазар. Акциите на АДСИЦ-а не реагираха на новината, като за седмицата затвориха без промяна.

Друг АДСИЦ, този път за инвестиции в земеделски земи, а именно ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, зарадва инвеститорите си с печалба за шестмесечието от 472 хил. лв. при загуба от 341 хил. лв. за сравнимия период на миналата година. За последните пет работни дни дружеството покачи пазарната си капитализация с 2,86 на сто.

В макроикономически план нямаше важни анонси с изключение на новината от днес, че японската рейтингова агенция JCR потвърждава рейтинга на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още