IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителен ефект в икономиката ни - най-рано през 2012, според КТ Подкрепа

Към момента промишленото производство у нас е сринато с над 50%, а сривът в строителството е 56%, смятат от синдиката

18:39 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Положителен ефект в икономиката ни - най-рано през 2012, според КТ Подкрепа

Най-рано положителните резултати в икономиката у нас ще настъпят към 2012 -2013 г., а пазарът на труда ще се раздвижи година след края на финансовата и икономическа криза, коментира Мика Зайкова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Според нея към момента промишленото производство у нас е сринато с над 50 на сто, а сривът в строителството е 56 процента, посочи Зайкова, цитирана от БТА.

Тя заяви, че България разполага със солиден фискален и валутен резерв, но той се "топи с голяма скорост". Още сме далеч от критичните стойности за устоите на валутния борд, но за половин година сме стопили с около 6,5 млрд. валутния резерв и трябва да се вземат спешни мерки, коментира Зайкова.

Тя припомни, че от конфедерацията очакват до края на годината безработицата в страната да достигне 14-15 процента. По данни на синдиката у нас средно на месец фалират между 100 и 150 фирми. Ситуацията се усложнява и от факта, че вноската във фонд "Гарантиране на вземанията" се намали от 0,5 на 0,1% вместо да се увеличи на 1%, смята Зайкова.

На фона на всичко това лихвите по кредитите вървят нагоре и няма кой да ги спре, кредитирането се затегна, фирмите нямат достъп, но и желание за кредити, защото лихвите станаха безумно високи, коментира Зайкова. Според нея се увеличава и размерът на лошите кредити, което поставя банките в риск да изпаднат в ликвидност.

Ситуацията от постъпления на чужди инвеститори у нас е "катастрофална и няма изгледи да се подобри", каза още Зайкова. Страната ни не е привлекателна за чужди инвестиции поради липса на високи технологии и висококвалифицирани специалисти, а причината е, че работодателите у нас не инвестират в квалификацията на своите служители, смята тя.

Сред спешните мерки, които синдикатът предлага, е увеличаване на доходите, за да се стимулира вътрешно потребление, припомни Зайкова. Искаме рязко увеличение на минималната работна заплата на 400 лв., така ще отговорим на очакванията на Европейската комисия минималната работна заплата да бъде 60 на сто от средната за страната, добави тя.

Друга мярка е въвеждането без ограничения на ваучери за храна, а също и на ваучери за обучение. Според Зайкова размерът и сроковете за получаване на обезщетенията за съкращаване от работа трябва да се увеличат, като обезщетението не трябва да бъде под 1000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още