IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От МВР ще помагат на експертната оценка за водните проекти с Турция

Допълнението в състава на работната група се налага поради функциите на главната дирекция „Гранична полиция“, свързани с охраната на държавната граница

12:10 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
От МВР ще помагат на експертната оценка за водните проекти с Турция

Правителството в оставка включи в експертната работна група по нерешените въпроси в областта на водната инфраструктура между България и Турция и представител на Министерството на вътрешните работи (МВР), съобщи правителствената информационна служба.

Допълнението в състава на групата се налага поради функциите на главната дирекция „Гранична полиция“, свързани с охраната на държавната граница и контрола за спазването на граничния режим. Един от разглежданите от експертите въпроси е съвместното строителство на язовир на река Тунджа. Предвидено е язовирната стена да бъде разположена перпендикулярно на граничната линия, наполовина на българска и на турска територия.

През март правителството създаде четири експертни работни групи по нерешените въпроси в двустранните отношения между България и Турция. Те са под общата координация на заместник-министър на външните работи и имат за задача да изготвят позициите на българската страна за преговори с Турция.

Експертните групи са: по имуществени и социални въпроси (трябва да се предложи решение на проблема с имуществените въпроси на бежанците от Източна Тракия, уреждането на статута на имотите на Фондацията на българските православни църкви, собствеността на българската общност в Турция и възстановяването на собствеността на българската болница „Евлоги Георгиев“ в Истанбул); по изпълнението на Споразумението между България и Турция за определяне на границата в района на устието на река Резовска и разграничаване на морските пространства между двете държави в Черно море; в областта на водната инфраструктура; по проблема с трансграничните радиосмущения по Южното Черноморие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още