IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 юли

07:38 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 юли

"Муудис": Рецесията в България ще е 5%
в. Дневник

Рейтинговата агенция "Муудис" също се нареди сред икономическите институции, предричащи сериозни проблеми за българската икономика. В същото време обаче от агенцията неколкократно изтъкват и добрата кондиция, с която страната ни посреща кризата, както и високото ниво на икономически растеж, постигнато преди това.

В последния си доклад експертите прогнозират номиналния брутен вътрешен продукт да достигне 44 млрд. долара (61 млрд. лв.) през тази година, а реалното свиване да е 5%. Сравнени с миналогодишния БВП от 66.7 млрд. лв. обаче, тези стойности показват или свиване на икономиката с поне 10%, или по-малка рецесия, но съпроводена с дълбока дефлация, нещо, което от началото на годината не се наблюдава.

Брокерът Цолов се призна за виновен, заплашва го доживотен затвор
в. Дневник

Българинът Юлиян Цолов, 36, бивш брокер на "Креди Суис", се е признал за виновен пред американския съд и може да получи доживотен затвор за финансови измами за 400 млн. долара, съобщиха агенциите "Блумбърг", Ройтерс и "Дау Джоунс".

Запитан защо е избягал от САЩ, пред съда Цолов каза: "Паникьосах се, ваша чест, изплаших се" и се призна за виновен за измама с ценни книжа и продажбата на ипотечни книжа на корпоративни клиенти. Той заяви пред съдията, че със съучастника си са изпращали електронни съобщения до клиенти в Канада, Великобритания, Швейцария, Бермуда и Панама, като са фалшифицирали имената и естеството на търгуваните финансови инструменти с цел да измамят инвеститори в "Креди Суис". Цолов заяви, че е съзнавал че нарушава закона, за което съжалява и се признал за виновен по три от обвиненията. За всяко от тях го грози по 20 години затвор, като обвинители настояват за доживотен.

Строители търсят парите за Дунав мост-2
в. Стандарт

Испанската фирма, избрана за строител на Дунав мост-2 - FCC, ще иска от новия министър на транспорта нови срокове за строежа и пари за извършени вече строителни дейности, научи "Стандарт". По неофициална информация тя очаква около 20 млн. евро закъснели плащания. От шест месеца не била получавала разплащане и надзорната фирма - френско-българският консорциум Ingerop-High-Point-Rendel. Неговите закъснели суми са 3 милиона евро.

Преди месец транспортният зам.-министър Весела Господинова, която отговаряше за строежа, обяви, че разплащанията се извършват редовно. Досега били изплатени 43,26 милиона евро за моста и 10,22 милиона за инфраструктурата му.

Испанци правят жп линия у нас
в. Стандарт

Контракт за строежа на нова жп отсечка между Свиленград и границата ни с Турция спечели испанският строителен и инженерен консорциум Obrascin Huarte Lain (OHL), съобщи компанията. Контрактът е за 35,8 милиона евро (без ДДС) и е със срок на изпълнение 24 месеца. Проектът предвижда изграждането на ново жп трасе с дължина 16,8 км в рамките на реконструирането и електрифицирането на съществуващата вече жп линия Пловдив - Свиленград - турската граница, обясняват от OHL в Мадрид. "Целта на проекта е развитието на жп мрежата на България. Това ще направи възможно развиването по нея на скорости от минимум 160 км/ч, с висока степен на оперативност и в съответствие с европейските изисквания за сигурност на жп транспорта, енергийна ефективност и опазване на околната среда", добавят от OHL.

Споровете за наемите в моловете опряха до полицията
в. Сега

След като месеци наред собствениците на молове и търговците спорят за размера на наемите, днес вероятно ще се стигне и до първия екшън с участието на полиция. Собственик на магазин в "Сити център София" призова днес на помощ полицията и медиите, за да разрешат спора му със собственика на мола.

Наемателят Дениз Диллар посочва, че служители на търговския комплекс разбили и сменили ключалката на вратата и са демонтирали рекламните табла на магазина, а той дори не бил уведомен за това. Диллар се оплаква, че не може да стигне до своята стока, пари и имущество.

Блогърите плащат по желание осигуровки
в. Стандарт

Собствениците на лични блогове в интернет могат по желание да се регистрират като самоосигуряващи се лица. Това е възможно, ако не се осигуряват на друго основание - нямат постоянна работа и не са официално регистрирани като безработни. Това коментираха данъчни експерти по повод появилите се коментари в интернет пространството, че всеки който поддържа свой сайт, трябва да се осигурява върху минимална сума от 260 лв. и да плаща месечно поне по 67,60 лв. Това не е вярно, заявиха от Националната агенция по приходи. Но ако блогърът в интернет има платени реклами на сайта си и получава доходи за това, трябва да плаща и данъци, гласи отговор на Националната агенция за приходи по конкретно запитване към нея.

В този случай има няколко варианта. При първия сайтът се поддържа от фирма или Едноличен търговец. Тогава данъците се плащат по общия ред. Ако сайтът е част от стопанската дейност на човек със свободна професия, тогава той може да намали дохода си 25% нормативно признати разходи и после да плати данък. Пример за такъв случай е счетоводител, който в интернет дава консултации. Ако сайтът в интернет носи странични доходи на блогъра, то той трябва да плати за тях данък от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още