IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch потвърди кредитния рейтинг на община Благоевград

Дългосрочният кредитен рейтинг остава ВВ+ (стабилна перспектива)

14:57 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch потвърди кредитния рейтинг на община Благоевград

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг ВВ+ (стабилна перспектива) на община Благоевград, съобщиха от общината.

В мотивите на агенцията е посочено, че общината е съумяла да запази високия си кредитен рейтинг на фона на световната финансова и икономическа криза.

Сред основните фактори за добрата оценка са липсата на дългове, както и способността на общината да финансира капиталовите си разходи с държавни трансфери, средства от ЕС и със собствени средства, без да натоварва допълнително бюджета с поемане на общински дълг.

В доклада е отбелязано, че община Благоевград има нужда от значителни инфраструктурни инвестиции и успешното реализиране на проекти по европейските и национални програми за финансиране ще бъде ключов фактор за изпълнение на дългосрочния й финансов план.

Други фактори, оказали влияние върху положителната оценка, са разумното и професионално управление на общината, въвеждането на принципи и стандарти, които увеличават финансовата прозрачност; ефективният контрол върху общинските дружества, както и увеличената събираемост на местните данъци и такси.

Приходите от местните данъци и такси в Благоевград са се увеличили с повече от 60% през 2008 г. в сравнение с 2007 г. Увеличението се дължи на нарастването на населението на общината, на пазара на недвижими имоти и следователно на данъка върху недвижимото имущество (около 10%) и на данъка за възмездно придобиване на имот (67%). Доходите от данък МПС също са се увеличили през 2008 г. Нововъведеният патентен данък допринася с още 7% към местния бюджет.

С изключение на местните данъци и такси, общината има минимални източници на доходи. Данъците и таксите представляват около 15% от общите приходи през 2008 г., което прави община Благоевград силно зависима от централната власт, се казва в доклада.

Политическият контекст също е фактор за положителната оценка. Въпреки липсата на утвърдено мнозинство в общинския съвет, не се наблюдават сериозни политически разногласия, нито отхвърляне на важни предложения внесени от кмета на общината, се посочва в съобщението.

Оценката взема предвид и факта, че жизненият стандарт в страната е нисък в сравнение с международните стандарти (БВП на глава от населението за Благоевград е с 30% по-нисък от този за страната, който на свой ред е едва 37% от средния за ЕС).

Безработицата в Благоевград се е увеличила до 4,9% през 2008 г. от 4,5% през 2007 г., а през юли 2009 е достигнала 6,3% спрямо средно ниво от 7% за страната за същия период. Преките чуждестранни инвестиции в Благоевград са се увеличили след приемането на страната в Европейския съюз, с което е нараснало търсенето предимно на висококвалифицирана работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още