IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът прие декларацията с приоритетите, БСП отказа да гласува

Съдържание в декларацията не може да се открие, коментираха от Коалиция за България

11:29 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие декларацията с приоритетите, БСП отказа да гласува

Със 156 гласа "за", 1 - "против", и 26 - "въздържал се", парламентът прие декларация за основните приоритети на 41-то Народно събрание. В гласуването не участва ПГ на "Коалиция за България" (КБ), 26 депутати от ДПС гласуваха "въздържал се", а един беше "против".

От "Атака", РЗС и "Синята коалиция" подкрепиха текстовете в документа.

Ангел Найденов обяви, че ПГ на КБ няма да участва в гласуването на декларацията не защото не съзнава необходимостта от съгласие в работата на Народното събрание. Причините, по думите му, са в сериозните процедурни нарушения и в липсата на синтезирана политическа идея. Според КБ в текстовете не личи какво се залага като приоритети в работата на новия парламент. Съдържание не може да се открие, посочи Найденов, цитиран от БТА. Той декларира, че неговата парламентарна група няма да подкрепя популизма.

Лютви Местан (ДПС) обвини мнозинството в опити да изолира БСП и ДПС при постигането на съгласие по основните приоритети и значими цели за страната. Той каза, че подобна декларация следва да отразява общата воля за постигане на националните приоритети и затова са необходими консултации. Вие не потърсихте консултации, не ви е нужно съгласието на опозицията, нуждаете се от нейното изолиране, заяви Местан, и добави, че тактически - в краткосрочен план - подобно разграничаване от БСП и ДПС ще носи успех.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) посочи, че в декларацията има ясно очертани приоритети. Показахте, че парламентът за вас е форма на забавление, обърна се той към колегите си от левицата и от ДПС. По думите му един от основните приоритети, който консолидира всички български парламентаристи, са заложените промени в изборното законодателство. Ще използвате трибуната, за да отправяте послания и да неглижирате мнозинството, но избирателите дадоха ясен знак кой и как трябва да управлява страната, заяви Цветанов.

Волен Сидеров ("Атака") каза, че БСП и ДПС не приемат декларацията, защото се страхуват от ревизия на управлението на тройната коалиция, залегнала като приоритет. По думите му след една ревизия, те ще станат част от "групата на българските затворници".

Мартин Димитров ("Синята коалиция") обяви, че са готови с предложение за анкетна комисия, която да провери разходите на БСП и ДПС, особено през последните месеци на управлението. Той заяви, че с процедурни хватки двете политически сили се опитват да спрат приемането на основните приоритети. Повишаването на благосъстоянието на българите не е ли най-важният приоритет в условията на криза, попита той.

Според Яне Янев (РЗС) идеите, залегнали в декларацията, са прекрасни. Те са приети за първи път от конституционно мнозинство със стабилна визия за управлението на България, каза той. Янев обяви, че в деловодството на НС ще бъде внесен проект за започване на ревизия на всичко, което БСП и ДПС са направили през осемте години, когато са управлявали. "Най-доброто, което може да направите, е малко да си наведете главите, защото има от какво да се срамувате", обърна се той към народните представители от КБ и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още