IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът гласува оставката на кабинета „Станишев“

Преди да приемат оставката, депутатите обсъдиха декларация с приоритетите за работата на новия парламент

10:31 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът гласува оставката на кабинета „Станишев“

Парламентът прие оставката на кабинета на Сергей Станишев. Решението беше прието с 209 гласа „за“ и един въздържал се. Кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство.

По-рано днес депутатите обсъждаха проект на декларация за основните приоритети в работата на новия парламент с вносители ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и РЗС. Първата точка в документа е посветена на „утвърждаването на достойното място на Р България като член на Европейския съюз“.

„Повишаване благосъстоянието на гражданите чрез гарантиране на финансова стабилност и икономически растеж, законност, правов ред, национална сигурност, както и възстановяване доверието към държавата, включително чрез ревизиране управлението на тройната коалиция“ също ще бъдат водещи в работата на народните представители.

Сред основните приоритети на парламента са посочени и възстановяването на дължимите плащания от европейските фондове, подобряване на тяхното усвояване, както и предприемането на спешни мерки за справяне с икономическата криза чрез приемане на антикризисна програма.

В проектодекларацията се заявява, че депутатите от 41-то Народно събрание „ще работят енергично за създаване на нов положителен образ на България пред европейските институции чрез конституционни и законови реформи в областта на правосъдието и вътрешния ред за ефективна борба с всички форми на корупцията и организираната престъпност, за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната, както и за приемането на
ново изборно законодателство“.

В документа се заявява и воля за специална политика за образованието и здравеопазването и за оптимизиране на държавната и общинската администрация с цел по висока ефективност.

Новият кабинет ще бъде гласуван на извънредно заседание на 27 юли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 09.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още